ecofascisme

De moordpartij in Buffalo toont aan dat extreemrechts de klimaatcrisis steeds meer misbruikt. De milieubeweging kan niet langer stil blijven over het ecofascisme. 

De vermoedelijke dader van de dodelijke schietpartij afgelopen zaterdag in Buffalo (New York) omschreef zichzelf als een ecofascist. Vreemd genoeg stellen ecofascisten niet de Westerse overconsumptie, maar wel migratie verantwoordelijk voor de huidige klimaatcrisis. Extreemrechts haalt hiervoor oude koloniale en raciale denkbeelden van onder het stof en probeert die te normaliseren.

De Buffalo-terrorist wilde “zoveel mogelijk zwarten vermoorden” vanuit zijn geloof in de “grote omvolkingstheorie”. Die stelt dat witte mensen het risico lopen hun status en traditionele cultuur te verliezen vanwege immigranten, en dan in het bijzonder door moslims en Afrikanen.

“Te lang hebben we links toegestaan ​​om de milieubeweging te coöpteren om in hun eigen behoeften te voorzien”, stelt het Buffalo-manifest. “Links heeft alle discussies over milieubehoud gecontroleerd, terwijl het tegelijkertijd de leiding heeft over de voortdurende vernietiging van de natuurlijke omgeving zelf door massale immigratie en ongecontroleerde verstedelijking.”

Christchurch en El Paso

Ook Brenton Tarrent – die in in 2019 in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch 51 moslims koelbloedig vermoordde – noemde zichzelf een ecofascist. “De indringers zijn degenen die de wereld overbevolkten”. “Dood de indringers, dood de overbevolking en red zo het milieu”, schreef Tarrent in zijn eigen manifest.

Een paar maanden later schreef ook de schutter van El Paso – die 23 mensen vermoordde – dat de overbevolking de voornaamste oorzaak voor de huidige milieuvervuiling is. “Als we genoeg mensen kwijt kunnen, kan onze manier van leven duurzamer worden”, stelde hij.

Nochtans tonen zowat alle studies aan dat migratie niet verantwoordelijk is voor de milieuvervuiling of de toename van CO2-uitstoot. Niet de overbevolking, maar wel de onstilbare kapitalistische consumptiedrift van de rijke landen zorgt voor de ecologische crisis die de ganse wereld momenteel in zijn greep houdt.

De voorbije jaren namen ook (extreem)rechtse politieke partijen in Europa hun toevlucht tot ‘ecobording‘. Net zoals de ecofascisten hechten de aanhangers van ecobording veel belang aan een strenge migratiestop om het milieu te beschermen. Ze leggen bovenmatig veel verplichtingen aan de ontwikkelingslanden op, terwijl ze het Westerse consumptiepatroon grotendeels intact wensen te houden.

Zwijgen over het ecofascisme is geen optie meer

Tot nog toe blijft de brede milieubeweging vrij stil over deze zeer gevaarlijke recuperatie van haar gedachtegoed. Na het recentste drama van Buffalo wordt deze positie stilaan onhoudbaar. De milieubeweging in Vlaanderen en internationaal staat voor een grote uitdaging om hierover expliciet stelling in te nemen. Op bepaalde momenten in de geschiedenis is zwijgen geen optie meer.

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.