rechtsextremist

Een 50-jarige rechtsextremist vermoordde afgelopen vrijdagnacht in het centrum van Parijs een 27-jarige jongeman van Spaans-Marokkaanse afkomst. Enkele uren voor de moord riep de Hitler-bewonderaar en complottheoreticus Martial Lanoir op Telegram op tot het “elimineren van de kakkerlakken” en tot de “eliminatie” van het “Joodse volk”. De geradicaliseerde man legde ondertussen bekentenissen af. Het is al de tweede keer in enkele weken tijd dat Frankrijk opgeschrikt wordt door een extreemrechtse moord.

Koelbloedig schot door het hoofd

De feiten vonden afgelopen vrijdagnacht plaats op de Boulevard de Clichy, in het noorden van de Franse hoofdstad. Rond drie uur ’s ochtends ontstond er een vechtpartij. Lanoir reed net op dat moment in zijn grijze BMW X5 voorbij, stopte en vroeg wat er aan de hand was. Daarop stapte hij terug naar zijn auto en schoot een van de betrokkenen koelbloedig door het hoofd met zijn vuurwapen, een Colt 45.  Het slachtoffer en de dader zouden elkaar niet gekend hebben.

Daarna sloeg Lanoir op de vlucht, maar de politie pakte hem vrij snel op. Er werd ook een 51-jarige vrouw aangehouden, die zichzelf als de partner van Martial Lanoir identificeerde. Naar verluidt was het stel van plan om ergens in het platteland onder te duiken.  

Tweede moord door rechtsextremist

Deze moord komt twee maanden nadat een andere extreemrechtse activist, Loïk Le Priol, de voormalige internationale rugbyspeler Federico Martin Aramburu eveneens in het centrum van Parijs vermoordde. Net zoals Martial Lanoir was Loïk Le Priol een gekende figuur in het extreemrechtse milieu en werd hij eerder veroordeeld voor gewelddaden. Na zijn misdaad slaagde Le Priol er in om naar Hongarij te vluchten. Hij werd er aan de grens met Oekraïne opgepakt.

Bron: Marianne, Le Point, Libération

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.