In Catalonië voeren de taxichauffeurs actie. Vorige donderdag staakten ze van 10 uur in de ochtend tot 14 uur in de namiddag. Daarnaast organiseerden ze een protestmars. Ze zijn misnoegd over een ontwerp van decreet dat de Catalaanse regering momenteel voorbereidt. De taxichauffeurs vrezen dat hun beroep en tewerkstelling verder zal afbrokkelen door de intrede en uitbreiding van internationale vervoerdiensten als Uber en Cabify. Het is niet de eerste keer in Spanje dat de traditionele taxichauffeurs mobiliseren tegen wetgeving die deze internationale bedrijven vrij baan geeft. Nu eisen ze van de Catalaanse regering dat er quota komen in de taxivloot: maximum 1 voertuig met chauffeur van Uber of Cabify per dertig reguliere taxi’s.

Toen de protesterende taxichauffeurs bij het Catalaanse parlement aankwamen, werden ze uitgenodigd voor een gesprek met vertegenwoordigers van de politieke partijen vertegenwoordigd in het Catalaanse parlement. De extreemrechtse partij VOX zat niet mee rond de tafel. Toen journalisten op de persconferentie na afloop van het gesprek vragen stelden over de afwezigheid van extreemrechts, antwoordde Tito Álvarez, woordvoerder van Élite Taxi: “Wij gaan niet aan tafel met fascisten. Dat is wat er is”.

Het is mooi en correct dat de boze taxichauffeurs hun woede niet laten recupereren door neofascisten. VOX riep onlangs nog op om de Spaanse vakbonden te vervolgen.

Het zou niet slecht zijn dat deze lijn ook naar ons land zou doorgetrokken worden. Want ook hier stond en staat Vlaams Belang altijd pal tegenover actievoerende werknemers en tracht ze de vakbonden die deze werknemers vertegenwoordigers te verzwakken. Waar gevochten wordt voor rechten en vrijheden staat extreemrechts altijd aan de andere kant van de barricade. De Catalaanse taxichauffeurs tonen hoe je extreemrechtse demagogen aanpakt.

Bron: El Diario

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.