Afgelopen maandag lanceerde het Vlaams Belang een onheilspellend promotiefilmpje over de extreemrechtse complottheorie van de “Grote Omvolking”. Het filmpje werd amper twee dagen na de massamoord in Buffalo (VS) online gezet. De 18-jarige witte supremacist Payton Gendron vermoordde er 11 onschuldige burgers, waarvan 10 Afro-Amerikanen. In zijn manifest wees Gendron diezelfde omvolkingstheorie als voornaamste motivatie voor zijn politiek geweld aan. Met het lanceren van dit soort filmpjes spuwt het Vlaams Belang niet alleen op het graf van onschuldige burgers. De partij speelt ook met vuur. De vraag is of Vlaamse politici een krachtige veroordeling gaan uitspreken, of zelfs een klacht indienen wegens aanzetten tot haat en geweld. In Nederland stak er een storm van protest op nadat Dewinter in prime time een televisiepodium kreeg om de omstreden complottheorie te verkondigen.

Boek Dewinter over “omvolking”

In Vlaanderen voert Vlaams Belang al een aantal weken campagne voor de “omvolkingstheorie”. De campagne komt er naar aanleiding van het boek van Filip Dewinter met de titel “Omvolking. De Grote Vervanging”. Het gelanceerde filmpje maakt promotie voor de boekvoorstelling van Dewinter in de gemeente Mol op 27 mei.

Het promotiefilmpje van Vlaams Belang

Extreemrechtse complottheorie

In het filmpje zijn verschillende foto’s te zien van een grote groep vluchtelingen die door de politie, prikkeldraad, hekkens, … geflankeerd worden. Via de montage van deze uiterst suggestieve beelden wil het Vlaams Belang bij de kijker de indruk wekken dat ons land door een oncontroleerbare groep vluchtelingen overspoeld wordt.

Even verder lezen we de zin “Klaar voor de echte cijfers???”. Hiermee insinueert het Vlaams Belang dat de officiële cijfers over het aantal vluchtelingen onbetrouwbaar zijn. Het idee dat een linkse elite de gewone bevolking manipuleert en bedriegt is een veel voorkomend thema in extreemrechtse complottheorieën.

Verder is er een VB-militant te zien die beide vuisten gevechtsklaar houdt, wat op het applaus van VB-voorzitter Tom Van Grieken kan rekenen. Opnieuw de suggestie dat er geweld nodig is om de vluchtelingenstroom in bedwang te houden. Even later zien we een speechende Filip Dewinter met een Koran in de hand. Het geheel is onderbouwd met dreigende filmmuziek. De promotievideo eindigt met de onheilspellende woorden “Open je ogen nu het nog kan …”.

Vlaams Belangers promoten geweld en wapens

Dat het Vlaams Belang dit filmpje twee dagen na een massamoord lanceert, is een duidelijk politiek signaal. Hiermee steunt het Vlaams Belang minstens impliciet het gedachtegoed en zelfs de terroristische daad van de Amerikaanse witte supremacist Gendron. De extreemrechtse politieke partij speelt hiermee met vuur.

Binnen het Vlaams Belang zijn er verschillende mensen die het gebruik van geweld en wapens promoten. Enkele maanden geleden maakte Het Observatorium bekend dat VB-bestuurslid Sebastiaan De Beule uit Waasmunster herhaaldelijk doodsbedreigingen aan het adres van viroloog van Marc Van Ranst had geuit. De Beule omschreef Van Ranst als “ongedierte” dat moest “sterven”. In een ander commentaar noemde hij de viroloog “een kwal” die “gewoon moet afgemaakt worden”. De doodsverwensing was zo gebiedend en herhaaldelijk geformuleerd dat het moeilijk anders dan als een oproep tot moord geïnterpreteerd kon worden. Marc Van Ranst diende klacht in bij de politie.

Het Observatorium maakte ook al bekend dat VB-kamerlid Dries Van Langenhove zijn chatkanaal door de neonazistische wapenfanaat G. P. uit Kortrijk laat beheren. De man – ook gekend onder zijn schuilnaam “Son of Dietsland” – volgde al meerdere wapentrainingen. De opeenvolgende foto’s die G.P. daarover online zette, insinueren dat die training niet louter voor defensieve doeleinden bedoeld is.

“Racistisch, puur en ongezoet”

In een opiniestuk in De Morgen veroordeelde Marc Van Ranst het boek van Dewinter al scherp. “Extreemrechtse politici claimen steeds dat hun racistische complotpraatjes niets te maken hebben met de gewelddadige acties van jonge, verwarde, extreemrechtse jongeren die zelf letterlijk verwijzen naar diezelfde complottheorieën. Elk sneeuwvlokje pleit ook steeds onschuldig voor het veroorzaken van de lawine. Ik wil hier geen morzel twijfel over laten bestaan: mensen die de term ‘omvolking’ actief promoten zijn racistisch, puur en ongezoet.

Storm van protest in Nederland

Na een televisieoptreden van Filip Dewinter in Nederland stak een storm van protest op. De parlementsleden van niet minder dan 9 politieke partijen (D66, VVD, PvdA, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, Denk, Volt en Lijst Gündogan) vinden dat de publieke omroep Ongehoord Nederland (ON) te ver is gegaan met het uitzenden van een gesprek met de Vlaamse politicus Filip Dewinter over de extreemrechtse omvolkingstheorie. Ze vragen de minister om stappen te ondernemen, zodat dit niet nog eens gebeurt.

Politieke reactie in Vlaanderen

Tot nog toe bleven de Vlaamse politici opvallend stil. De vraag is of het voorbeeld van hun Nederlandse collega’s hen kan inspireren. Het minste wat we van onze democratische politici mogen verwachten is een duidelijke veroordeling van het gevaarlijke extreemrechtse gestook van Vlaams Belang. Mogelijks is het filmpje zelfs voer voor een klacht wegens aanzetten tot haat en geweld. De redactie van Het Observatorium zal het met veel aandacht opvolgen.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.