Afgelopen week mocht VB-voorzitter Tom Van Grieken voor het eerst een gastcollege aan een Belgische universiteit verzorgen. Daarmee gaf de KU Leuven een boost aan de normalisering van extreemrechts. Gisteren maakte Het Observatorium bekend dat de Leuvense auditoria de voorbije jaren ook ter beschikking gesteld werden aan rechtsextremisten die door de Belgische en Nederlandse veiligheidsdiensten gevolgd worden. Ondertussen deint het schandaal steeds verder uit. Nu blijkt dat zelfs de extreemrechtse terrorist Manuel Ochsenreiter een lezing mocht geven voor het Geopolitiek Instituut Vlaanderen-Nederland (GIVN). Datzelfde GIVN organiseerde op andere locaties nog meer lezingen met bijzonder omstreden internationale extreemrechtse figuren, zoals de Oostenrijker Alexander Markovics en de in Boedapest wonende John Morgan.

Terroristische aanslag

We gaan eerst even terug in de tijd. Op 4 februari 2018 werd een cultureel centrum in de Oekraïense stad Oezjhorod opgeschrikt door een terroristische aanval. Op basis van gerechtelijke bronnen reconstrueerden de Duitse kranten Die Zeit en Die Welt wat er die dag gebeurde. Het blijkt een ingewikkeld verhaal waarbij vijf landen betrokken zijn. De eigenlijke aanslag was het werk pro-Russische Poolse fascisten verbonden aan de organisatie Falanga. Hun operatie was een zogenaamde “false flag”, bedoeld om onrust te creëren. Dat is ook exact wat er na de brandstichting gebeurde: de spanningen tussen Hongarije en Oekraïne liepen op, waarbij Hongarije de Oekraïense ambassadeur ontbood.

Op het proces in het Poolse Krakau in januari 2019 maakte een van de fascistische aanslagplegers, Michal Prokopowicz, bekend dat het plan, de financiering en de uitvoering het werk waren van de Duitser Manuel Ochsenreiter. Op het moment van die bekendmaking werkte Ochsenreiter als adviseur voor de Duitse extreemrechtse partij AfD. Een dag later werd hij ontslagen. Kort nadien spande het Berlijnse parket een kortgeding tegen Manuel Ochsenreiter aan op verdenking van het aanzetten tot brandstichting en financiering van terrorisme. Daarop vluchtte Manuel Ochsenreiter naar Moskou, waar hij aan een hartaanval overleed.

5 mei 2018, KU Leuven

Op 5 mei 2018 was diezelfde Manuel Ochsenreiter een van de centrale gasten op het openingscongres van het Geopolitiek Instituut Vlaanderen-Nederland (GINV) in een auditorium van de KU Leuven. Het Observatorium berichtte gisteren dat er op het openingscongres ook andere extreemrechtse prominenten aanwezig waren die door de Belgische en Nederlandse veiligheidsdiensten opgevolgd worden. Het is bijzonder verontrustend, maar geen toeval dat Manuel Ochsenreiter door het extreemrechtse GINV werd uitgenodigd.

Ochsenreiter had al een lange staat van dienst binnen de Europese extreemrechtse scene en was een van de centrale gezichten van Nieuw Rechts. Hij schreef onder meer voor het Nieuw Rechtse tijdschrift Junge Freiheit en het tijdschrift Sezession. Tussen 2004 en 2011 was hij hoofdredacteur van het extreemrechtse Deutsche Militaerzeitschrift en nadien van het maandblad First!. Ochsenreiter was een graag geziene gast op internationale neofascistische conferenties en organiseerde zelf soortgelijke evenementen. Tot zijn invloedrijke kennissen behoorde onder meer de Russische auteur en fascist Alexander Doegin .

Aankondiging van het openingscongres op Facebook
Foto van Manuel Ochsenreiter tijdens zijn lezing op 5 mei 2018

Indrukwekkende lijst extreemrechtse prominenten

GINV organiseert niet alleen congressen aan de KU Leuven, maar koestert ook internationale ambities. Zo wilde men in 2020 in Rotterdam een congres inrichten met onder andere de Oostenrijker Alexander Markovics. Door corona werd het congres geannuleerd, waarop er een online sessie met Markovics doorging.

Alexander Markovics is een van de oprichters van Identitären Bewegung Österreich, de Oostenrijkse tegenhanger van Schild & Vrienden. Hij schrijft artikels en boeken over Nieuw Rechts en het denken van de Russische fascist Aleksandr Doegin. Markovics is lid van het Weens academisch broederschap Olympia, dat ook met rechtextremisme in verband wordt gebracht en waartoe ook tal van vooraanstaande FPÖ-politici behoren. Niemand minder dan de Russische dictator Vladimir Poetin beloonde Markovics in 2018 met een medaille voor zijn inzet.

Markovics werd in Oostenrijk met 17 medestanders voor de rechtbank gebracht op beschuldiging van het vormen van een criminele organisatie en het aanzetten tot haat. Volgens de Oostenrijkse krant Die Zeit stelde de rechter dat het aanzetten tot haat “onbetwistbaar” is, al werden alle verdachten vrijgesproken.

Affiche voor een Nederlands congres van GINV, dat door corona geannuleerd werd.
Online interview met Alexander Marcovics

Kort voordien organiseerde het GIVN in het begijnhof van Diest een ander congres met onder andere John Morgan als centrale spreker. Morgan woont in het Hongaarse Boedapest en is een van de stichters van de bijzonder invloedrijke fascistische uitgeverij Arktos Media. Het is onder meer door Arktos Media dat Boedapest een ware trekpleister voor alt-right is geworden. De uitgeverij brengt boeken uit van de Russische theoreticus Alexander Doegin, de Italiaanse fascist en antisemiet Julius Evola, de Duitse antisemiet Oswald Spengler en van de peetvaders van de hedendaagse rechts-identitaire beweging, Guillaume Faye en Alain de Benoist.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.