Afgelopen week ontstond er ophef over het omstreden gastcollege van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan de KU Leuven. Nieuwssite Het Observatorium achterhaalde dat dit maar het topje van de ijsberg is. De KU Leuven gaf de voorbije jaren veel meer extreemrechtse organisaties en individuen een podium. Spil in dit extreemrechts netwerk aan de KU Leuven is het “Geopolitiek Instituut Vlaanderen – Nederland” (GIVN). Dat mag de gebouwen van de KU Leuven voor haar activiteiten gebruiken, alhoewel een aantal van de sprekers zowel bij de Belgische als Nederlandse veiligheidsdiensten bekend zijn.

Geopolitiek Instituut Vlaanderen – Nederland

De nieuwssite Apache schreef enkele maanden geleden een alarmerend artikel over het GIVN. De leiding ervan is in de handen van Sacha Vliegen, die een verleden heeft bij neofascistische organisaties als Voorpost en Schild & Vrienden. Vliegen was in zijn studententijd eveneens actief bij de extreemrechtse Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en vanuit Feniks organiseerde hij vorig jaar mee de grote anti-coronabetoging.

Sacha Vliegen (links) met een trui van Feniks en in gezelschap van Kris Roman (rechts) tijdens de anti-coronabetoging

Het “openingscongres” van het GIVN vond op zaterdag 5 mei 2018 aan de KU Leuven plaats in de lokalen van het Pedagogisch Instituut in de Andreas Vesaliusstraat. De Nederlander Tom Zwitser was er een van de centrale gasten. De Nederlandse terreurdienst NCTV waarschuwde in een officieel rapport voor Tom Zwitser en zijn “ultraconservatieve” uitgeverij De Blauwe Tijger, die als “een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën” omschreven worden.

Extract uit het rapport “Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland”

De geradicaliseerde wapenfanaat Kris Roman was eveneens bij de organisatie van dat openingscongres betrokken. Hij maakte er onder andere een aantal foto’s die nadien online werden gezet. Volgens de krant Het Laatste Nieuws staat Kris Roman bij de Belgische veiligheidsdiensten bekend als een propagandist van het Russische regime. Als bewonderaar van Vladimir Poetin verdedigt hij vurig de inval in Oekraïne. Roman is overigens officieel benoemd tot Belgische vertegenwoordiger van een pro-Russische volksrepubliek in Donbas, dat sedert 2014 door Rusland bezet wordt.

Foto gemaakt door Kris Roman met onder meer Tom Zwitser en Sacha Vliegen.

Op de bovenstaande foto uit 2018 zijn een aantal bestuurders en sprekers van het GIVN te zien. Een van hen is pater Daniël Maes. Deze pater steekt zijn liefde voor dictator Vladimir Poetin en zelfs de Syrische president en massamoordenaar Bashar Al-Assad niet onder stoelen of banken. Zijn uitspraak in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad laat weinig aan de verbeelding over: “Poetin en Assad hebben mijn leven gered”.

Prominente extreemrechtse sprekers

De voorlopig laatste studiedag van GINV ging op 18 maart 2022 door in een ander auditorium van de KU Leuven: het Hogenheuvelcollege in de Naamsestraat 69. KUL-student Lander K. was er een van de moderatoren van de dag. Net zoals Sacha Vliegen heeft Lander K. linken met Feniks, dat op zijn beurt gelieerd is aan het neofascistische Schild & Vrienden. Twaalf leden van Schild & Vrienden moeten zich momenteel voor de rechtbank verantwoorden voor inbreuken tegen de racismewetgeving, aanzetten tot haat, negationisme, verboden wapenbezit en bendevorming. Lander K. is daarnaast actief bij het Vlaams Belang en de Vlaams Belang Jongeren.

Promotie op Facebook voor de studiedag van GINV op 18 maart 2022
Instagram-post van Feniks Vlaanderen over moderatie door Lander K.

Ook op de laatste studiedag kregen een aantal uiterst omstreden extreemrechtse sprekers een podium. Een van hen is Robert Steuckers. Hij was in de jaren ’80 privé-secretaris van Alain de Benoist van GRECE, de bijzonder invloedrijke Franse denktank waaruit La Nouvelle Droite (Nieuw Rechts) groeide. Een van de opdrachten van Steuckers was om het gedachtegoed van GRECE in België te verspreiden.

In 2018 schrijft Steuckers een biografie over de beruchte Nazi-ideoloog Carl Schmitt, die hij veelzeggend als een “monument” presenteert.

Cover van het boek van Robert Steuckers over de Nazi-ideoloog Carl Schmitt

Robert Steuckers staat niet alleen als extreemrechtse intellectueel bekend. Hij probeerde ook jarenlang een extreemrechtse politieke partij in Franstalig België uit de grond te stampen. Hij was achtereenvolgens actief bij het Front Nouveau de Belgique (FNB), bij de Belgische tak van het Front National, bij de Luikse extreemrechtse partij Agir, bij Bruxelles Identité Sécurité (BIS) en tenslotte bij Nation.

Jurgen Ceder flankeerde Robert Steuckers op de studiedag van 18 maart 2022. Ceder schreef mee aan het racistische 70-puntenplan van het Vlaams Blok dat hij in 2007, als hoofd van de juridische dienst, voor de rechtbank verdedigde. Toen Ceder in juli 2012 naar N-VA overstapte, distantieerde hij zich van hetzelfde 70-puntenplan.

Bovenste foto: Facebook

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.