Tommy Robinson

Tommy Robinson, zowat de Dries Van Langenhove van Groot-Brittannië, verklaarde aan een Britse rechtbank dat hij zowat 500.000 euro aan donaties verbraste. Die enorme som gaf hij uit aan drank, alcohol, feesten en (online) gokken. Ondertussen heeft Robinson zichzelf failliet laten verklaren. Hierdoor is hij niet in staat om een van zijn slachtoffers een opgelegde schadevergoeding te betalen.

Als oprichter van de English Defence League, een extreemrechtse anti-islamorganisatie, geniet Tommy Robinson in Groot-Brittannië nogal wat naambekendheid. Via die populariteit wist hij een lucratieve business op te zetten. Met kleine giften verzamelde hij tot 4.000 euro per maand. Maar er waren ook grote donateurs. Zo sluisde een bevriend zakenman hem meer dan 300.000 euro in cash geld door.

De supporters van de rechtsextremist Tommy Robinson zijn wellicht maar matig enthousiast over de besteding van dat fortuin. Voor de rechtbank beschreef hoe hij donaties verspilde aan “drank, alcohol, feesten”. Op een bepaald moment bekende hij dat hij ongeveer 100.000 euro uitgaf aan gokken in casino’s en online.

De affaire kwam naar boven toen Robinson zich voor de rechtbank moest verantwoorden voor het niet-uitbetalen van een schadevergoeding aan een van zijn slachtoffers. De 39-jarige Robinson moet van de rechtbank 100.000 pond schadevergoeding betalen aan de Syrische tiener Jamal Hijazi nadat hij hem online had belasterd.

Bron: BBC News

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.