8mei

Zowel in het Vlaams als in het federaal parlement liggen er wetsvoorstellen voor om van 8 mei een officiële feestdag te maken om de overwinning op het fascisme te vieren. Daarmee geven de politieke partijen gehoor aan het breed draagvlak dat de voorbije maanden bij individuen en het middenveld ontstond. De voorstellen werden door Groen en PVDA ingediend. Het is voorlopig nog niet helemaal duidelijk hoe Vooruit, Open VLD en CD&V zich verhouden. Al zijn er wel degelijk signalen waaruit Het Observatorium meent te mogen afleiden dat een goedkeuring binnen handbereik ligt.

Breed draagvlak voor feestdag op 8 mei

Een aantal individuen en organisaties pleitten al geruime tijd voor een feestdag op 8 mei. Het Observatorium lanceerde er begin dit jaar een succesvol filmpje over. Ook enkele Twitteraars lieten zich opmerken door er maandenlang elke dag een veelgelezen tweet over te versturen. Onder impuls van Ellen De Soete, onder meer bekend van de VRT-reeks “Kinderen van het Verzet”, ontstond er in april zelfs een heuse “8-meicoalitie“. Die coalitie organiseerde ondertussen een grote happening aan het Fort van Breendonk. Dat zowel ACV-voorzitter Marc Leemans als ABVV-voorzitter Thierry Bodson die dag het woord namen, toont het enthousiasme bij de vakbonden aan.

Eerste filmpje van Het Observatorium om van 8 mei weer een feestdag te maken.
Twitteraar Bieke verstuurde er maandenlang elke dag een tweet over.
Op 2 april 2022 werd de “8-meicoalitie” gelanceerd.

Parlementaire initiatieven

En ondertussen neemt dus ook het politieke draagvlak toe: zowel in het Vlaams als in het federaal parlement liggen er wetsvoorstellen voor.

In het Vlaams Parlement dienden de Groen-politici Meyrem Almaci, Björn Rzoska en Staf Aerts op 10 mei voorstel van resolutie in. In het federaal parlement bleef de PvdA niet bij de pakken zitten: voormalig voorzitter en federaal Kamerlid Peter Mertens lanceerde op 19 mei een wetsvoorstel.

Daarmee ligt de weg voor de effectieve goedkeuring open, al is de buit nog niet binnen. Ook Vooruit, Open VLD en CD&V zouden zich er nog openlijk achter moeten scharen. Of ze dat gaan doen is nog niet helemaal duidelijk. De opgemerkte aanwezigheid van Vooruit-parlementslid Anja Vanrobaeys op de 8-meiviering in Breendonk is mogelijks richtinggevend. In Brussel bekende Open VLD al duidelijk kleur, aangezien de Brusselse meerderheidspartijen – Open Vld, Défi, PS, One.Brussels, Groen en Ecolo – een resolutie indienden voor een betaalde feestdag op 8 mei. Op die dag wordt nu al het Irisfeest, het feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gevierd.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.