De Duitse extreemrechtse politieke partij AfD is de wanhoop nabij na de recente dramatische verkiezingsresultaten. De kiezers lijken het AfD de rug toe te keren. In Sleeswijk-Holstein behaalde de partij geen enkele zetel. In de grootste deelstaat Noordrijn-Westfalen (5,4%) en in Saarland (5,7%) geraakten ze maar nipt over de kiesdrempel. Ook in Groot-Brittannië werd extreemrechts onlangs volledig van de kaart geveegd.

Daarbij kwam ondertussen nog de oorlog in Oekraïne die de AfD hopeloos verdeelt. Sommige fracties maakten in het verleden geen geheim van hun pro-Russische sympathieën. Ook dichter bij huis worstelt het extreemrechtse Vlaams Belang met een gelijkaardige tweedeling.

Via een intern lek werden tal van interne chatberichten recent in de media gepubliceerd. Dat heeft de sfeer er in geen geval op verbeterd. In de chatberichten was te zien dat tientallen nationale parlementsleden zich overgaven aan fantasieën waarbij ze “de verrader” Angela Merkel al achter de tralies zagen. Ze hoopten verder ook op een economische ineenstorting die “het oude regime” ten val zou brengen. 

De electorale oplawaai van de AfD doet denken aan wat de Britse extreemrechtse partijen onlangs is overkomen. Die haalden geen enkele zetel in meer dan 200 steden. Ze werden met andere woorden door de kiezer volledig van de kaart geveegd en verkeren nu in een brutale overlevingsmodus.

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.