Het in Luik gevestigde Territoires de la Mémoire is een educatief centrum dat werd opgericht door gevangenen die de nazi-kampen van de Tweede Wereldoorlog overleefden. Verzet, herinnering en burgerschap zijn de sleutelbegrippen waarrond het centrum draait. De veelzijdige werking richt zich zowel naar kinderen, jongeren als volwassenen. Herinnering en herdenking gelden als middelen om te bouwen aan een democratische samenleving waarin fundamentele vrijheden verzekerd zijn.

De activiteiten van Territoires de la Mémoire zijn veelzijdig. Er is de vaste tentoonstelling ‘Plus jamais ça!’ (Dit nooit meer!) die de lijdensweg toont die gedeporteerden in de nazi-kampen aflegden. Er is het netwerk van 220 steden en gemeenten en partnerschappen met alle Franstalige provincies. Territoires de la Mémoire verspreidt in Franstalig België pins met de rode driehoek, het merkteken van politieke gevangenen in de nazi-kampen dat vandaag hét antifascistische symbool bij uitstek is. In Vlaanderen wordt dit symbool verspreid door Steunpunt Antifascisme. Voor amper 2 euro heb je de pin en voor 15 euro heb je er tien die je in je omgeving kan verspreiden. Alles online te bestellen.

Maar terug naar de overzijde van de taalgrens, bij Les Territoires de la Mémoire. Dat centrum geeft ook een magazine uit (Aide-Mémoire), beschikt over een bibliotheek en een boekhandel (respectievelijk genoemd naar George Orwell en Stéphane Hessel), organiseert herdenkings- en studiereizen naar gewezen nazi-kampen in Europa en heeft een eigen uitgeverij dat zowel dossiers als boeken uitbrengt.

Via de website van Territoires de la Mémoire vind je eveneens een handig Europees overzicht van extreemrechts onder het motto “extreemrechts beter kennen om het beter te bestrijden”. Wanneer je doorklikt naar https://extreme-droite-europe.be (een site in samenwerking met het Centre d’Action Laïque krijg je letterlijk de Europese kaart van extreemrechts voor ogen waar je, land per land, kan zien hoe het met de ontwikkeling van dit te bestrijden fenomeen zit.

Neem zeker een kijkje. Naast het Frans wordt de bezoeker ook geholpen in het Nederlands, Engels en Duits.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.