Het heeft er alle schijn van dat de Britse extreemrechtse partijen geen enkele zetel zullen halen in de 200 gemeentes waar afgelopen donderdag verkiezingen doorgingen. Ze zijn overal van de kaart geveegd en halen amper een handvol stemmen.

De anti-moslimpartij For Britain, een van de grootste extreemrechtse groepen in het VK, kreeg een mokerslag. De partij mikte al op amper 14 zetels, een drastische vermindering ten opzichte van de 60 in 2021, maar de helft van haar kandidaten behaalde niet eens 50 stemmen.

Het rechtspopulistische UKIP – dat tijdens de nationale verkiezingen van tien jaar geleden nog de derde grootste partij was – stortte volledig in. De partij stelde slechts 28 kandidaten op voor deze lokale verkiezingen. Hun best presterende kandidaat is de UKIP-jongerenleider Jordan Gaskell: hij kreeg in zijn thuisstad 231 stemmen en eindigde als laatste.

Het fascistische National Front verging het zowaar nog slechter. De twee kandidaten die opkwamen haalden respectievelijk 28 en 101 stemmen. 

Of wat te denken van het rechtsextremistische British Democrats? Zelfs hun voorzitter Michael Jones haalde 253 stemmen (2%) in zijn thuisstad Bexley. Nochtans kregen ze in hun campagne de steun van de grootste Britse fascistische groep Patriotic Alternative. Die laatste organisatie werd zelf trouwens afgewezen door de kiescommissie, omdat hun “statuten en financiële regeling niet in overeenstemming waren met de wet”.

Ook de Britse politieke partijen die dwepen met complottheorieën kregen geen enkele voet aan de grond. De anti-5G-partij Save Us Now kwam met 2 kandidaten op die in hun respectievelijke afdelingen 46 en 17 stemmen kregen. Ook de grotere Freedom Alliance-partij onderging een soortgelijk lot. Het gezicht van de Britse anti-vaccinatiebeweging Piers Corbyn van Let London Live haalde 200 stemmen.

Bron: Hope not hate, The Independent

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.