Le Parisien  meldde gisteren dat Karim Benzema juridische stappen onderneemt tegen de extreemrechtse politicus Damien Rieu. Omdat de extreemrechtse politicus de Real Madrid speler in verband brengt met terrorisme en extremisme wordt hij aangeklaagd voor laster.

De klacht heeft betrekking op twee tweets die in oktober en november 2020 zijn gepost door Rieu, die onlangs lid is geworden van het team van extreemrechtse Franse presidentskandidaat Eric Zemmour.

De eerste tweet bestaat uit een foto van Benzema met Nourdine Mamoune, de imam van Meaux, een stadje in het oosten van Parijs. Mamoune’s huis was binnengevallen als onderdeel van een onderzoek na de onthoofding van middelbare schoolleraar Samuel Paty in 2020. De imam werd toen buiten vervolging gesteld. In de tweet vraagt ​​Rieu zich eveneens af of er een onderzoek komt naar de financiering van moskeeën in Bron, de geboorteplaats van Benzema in de omgeving van Lyon.

De tweede toont een foto van de aanvaller met zijn wijsvinger omhoog op een foto genomen tijdens een training van Real Madrid, een teken van geloof in de islam. De afbeelding staat naast een reeks foto’s van jihadisten die hetzelfde gebaar maken. Het bijschrift luidt: “Ik denk dat @benzema ons een boodschap wil overbrengen”.

Beide tweets zijn niet verwijderd. Benzema’s advocaat Sylvain Cormier had destijds zijn verontwaardiging geuit: “[Rieu] voedt haat, zijn laatste tweet stelt Benzema gelijk aan een terrorist. Moeten we wachten op een nieuwe tragedie om te kunnen handelen?” .

Inmiddels is er een juridische procedure gestart en is Rieu gedagvaard om op 23 mei 2022 voor de rechter te verschijnen. Rieu vertelde Le Parisien  dat de klacht “een klassieke intimidatiemethode was”. Op zijn Twitter-pagina tweet Rieu dat Karim Benzema hem ‘het zwijgen wil opleggen… Zeg hem dat ik al mijn processen heb gewonnen.”

Dat hij al zijn processen heeft gewonnen, is een leugen. Rieu is eerder al veroordeeld en vervolgens vrijgelaten voor twee afzonderlijke zaken, de eerste wegens het betreden van een moskee in Poitiers met andere extreemrechtse activisten in 2012 en de tweede in een anti-migrantenactie in de Alpen in 2018. In mei 2013, werd hij veroordeeld voor het illegaal plaatsen van een spandoek tegen het homohuwelijk op het hoofdkwartier van de Socialistische Partij.

Damien Rieu was medeoprichter en woordvoerder van Génération identitaire, een extreemrechtse zusterorganisatie van Schild en Vrienden die in 2021 door het ministerie van Binnenlandse Zaken werd verboden.

In 2019 werd Rieu de parlementaire medewerker van de Europese afgevaardigde Philippe Olivier, lid van het nationale bureau en van de nationale raad van Le Rassemblement National (RN), en de echtgenoot van Marie-Caroline Le Pen, de zus van Marine Le Pen de voorzitter van dezelfde partij. De administratie van het Europees Parlement heeft een onderzoek ingesteld naar Rieu omdat bij zijn aanwerving een veroordeling niet op zijn strafregister werd vermeld.

Bron: Le Parisien

Foto: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.