Een politie-instructeur die de afgelopen jaren les heeft gegeven aan 560 agenten, heeft zich aangesloten bij een extremistische groep en steunde andere extreemrechtse bewegingen. Anderen hebben QAnon en diverse samenzweringstheorieën op sociale media geliked, zo blijkt uit een onderzoek van Reuters.

In Idaho heeft een extreemrechtse politie-instructeur de afgelopen vier jaar ten minste 560 politieagenten en andere openbare veiligheidsmedewerkers in 85 sessies in 12 staten lesgegeven. Een opleidingscentrum in de staat Washington verbood de man in 2015 tijdelijk om reclame te maken voor cursussen op haar website vanwege instructiemateriaal waarin een politieagent met een tulband een “handdoekhoofd” werd genoemd en tekenfilms van vrouwen in bikini’s bevatten. Het centrum reageerde op een klacht van studenten over “aanstootgevende laster” en “flagrante vrouwenhaat”. In de cursus wordt ook een beeld gebruikt dat transgenders belachelijk maakt.

Reuters heeft zeker 5 extreemrechtse politietrainers geïdentificeerd. Ze werken voor een of meer van de 35 opleidingscentra en bedrijven die in 2021 reclame maakten voor ten minste 10 politie- of openbare-veiligheidstrainingen. 1 van de 5 trainers is zelfs lid van de Oath Keepers, een extreemrechtse anti-regeringsgroepering.

Uit een in september door de non-profit organisatie Distributed Denial of Secrets publiek gemaakte extreemrechtse ledenlijst blijkt dat zo’n 15 mensen die zichzelf identificeerden als wetshandhavers en tientallen anderen zeiden dat ze gepensioneerde politie-officieren of -trainers waren

Volgens het onderzoek van Reuters zou het gebrek aan regulering individuele trainers (die vaak werken voor private opleidingsbedrijven) een grote speelruimte geven om Amerikaanse politieagenten te leren wat ze maar willen.

Bron: Reuters

Foto: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.