De campagne om van 8 mei een officiële feestdag te maken raakt in een stroomversnelling. Nadat een oproep een eerste korf van ondertekenaars verzamelde, roept de 8 Mei-coalitie op tot een herdenking van de overwinning op het fascisme, nu zondag, aan het Fort van Breendonk.

Op initiatief van Ellen De Soete, die bekendheid verwierp in de reeks ‘Kinderen van het verzet’, kwam er een coalitie op de been om van 8 mei, officieel einde van de Tweede Wereldoorlog, opnieuw een officiële feestdag te maken. De oproep kreeg heel wat weerklank en vond de steun van tal van prominente figuren zoals de voorzitters van de twee grote vakbonden (Marc Leemans, ACV en Thierry Bodson, ABVV), Kati Verstrepen (voorzitter Liga voor de Rechten van de Mens), auteur Tom Lanoye en vele anderen.

Dat 8 mei ook een keerzijde kende, brachten we al eerder onder de aandacht met een opinie van historicus Marnix Beyen die aantoonde dat de 8 mei ook de start was van de gewelddadige herkolonisering in het zuiden. Nuance blijft altijd geboden, ook al is het een uitstekend idee om een officiële feestdag te hebben die de overwinning op het fascisme herdenkt en die ons vooral ook waarschuwt tegen de huidige extreemrechtse opgang.

Op zondag 8 mei 2022 zegt de coalitie te willen herdenken, waarschuwen en verdedigen. Om 11 uur wordt er samengekomen aan het monument ‘De Weerstander’. Een aantal prominenten zullen er het woord nemen, onder wie: Simon Gronowski die op 19 april 1943 als kind wist te ontsnappen uit het Twintigste treinkonvooi richting Auschwitz, Marc Leemans (voorzitter ACV) en Thierry Bodson (voorzitter ABVV), Meron Knikman (voorzitter Vrouwenraad). Ook auteur Tom Lanoye en initiatiefneemster Ellen De Soete zullen de aanwezigen toespreken. Tenslotte volgt een bloemenneerlegging.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.