In de nacht van 22 op 23 mei 1936 werden in Antwerpen twee socialistische militanten vermoord door een verkiezingskandidaat van de Realisten, een kleine extreemrechtse partij. Op zaterdag 21 mei 2022 herdenkt ABVV-regio Antwerpen de moord op deze twee van haar militanten, Albert Pot en Theo Grijp.

In de nacht van 22 op 23 mei 1936, op de vooravond van de parlementsverkiezingen, werden na een plaktocht twee Antwerpse socialistische syndicalisten doodgeschoten. Albert Pot was propagandaverantwoordelijke voor de Syndicale Jeugd. Theo Grijp was bestuurslid van de havenarbeidersvakbond (BTB). Albert Pot werd als eerste neergeschoten en overleed onderweg naar medische hulp. Theo Grijp trachtte de dader te overmeesteren en werd dodelijk getroffen ter hoogte van de Opera. De dader bleek een extreemrechtse militant van de Realistische Partij, een kleinere fascistoïde organisatie.

Op 24 mei 1936 boekte extreemrechts een grote verkiezingsoverwinning. Het werd de eerste ‘zwarte zondag’ uit de Belgische politieke geschiedenis. Het VNV behaalde 16 zetels en Rex, vanuit het electorale niets, 21.

De begrafenis van Pot en Grijp, op 26 mei 1936, groeide uit tot een massabetoging tegen het fascisme. Aan de haven begon een 24-urige proteststaking die zou uitgroeien tot één van de grootste uit onze sociale geschiedenis. Nu extreemrechts opnieuw de kop opsteekt, wil ABVV-regio Antwerpen de laffe moord op twee van haar militanten herdenken.

Praktisch:

  • Zaterdag 21 mei, 14.00, Operaplein, Antwerpen. Toespraken en een streepje muziek.
  • Herdenkingswandeling naar de gebouwen van de BTB aan de Paardenmarkt.
  • Onthulling van een gedenksteen voor Pot en Grijp.
  • Slottoespraak en kleine drink in de grote zaal van de BTB.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.