Enkele dagen geleden vernielde een groep extreemrechtse kunstenaars en activisten het werk “Het verontrustende eendje” uit 1959 van de beroemde antifascistische schilder Asger Jornhet in het Jorn Museum in het Deense Silkeborg. De daad van vandalisme werd op Facebook gelivestreamed door Patrioterne Går Live (Patriots Go Live).

Het schilderij werd na de actie meteen naar een restauratiecentrum gestuurd, dat de aangebrachte lijm grotendeels wist te verwijderen. Maar het blijft onzeker of ze het kunstwerk volledig kunnen herstellen. 

Asger Jorn wordt beschouwd als een van meest invloedrijke Scandinavische kunstenaars, net na de Noorse schilder Edward Munch (“The Scream”). Jorn is een beroemd lid van de CoBrA-groep, die vooral bekend is voor de creatie van abstracte kunstwerken met een uitgesproken oorlogskritiek en innovatieve nevenschikkingen van goed en slecht.

Patriots Go Live is een buitenparlementaire splinterorganisatie van de meest extreemrechtse politieke partij in Denemarken, Stram Kurs (Harde Lijn). Recent haalde de voorzitter van Stram Kurs, de provocateur Rasmus Paludan, het wereldnieuws met zijn zoveelste poging om een koranverbranding te organiseren. Deze keer vond zijn actie in Zweden plaats, waarna er gedurende enkele dagen ernstige sociale onrust uitbrak.

Auteur Lukas Slothuus stelt in Jacobin dat deze bewuste daad van vernieling van een beroemd schilderij het voorlopige sluitstuk is van een verregaande normalisering van extreemrechts in Denemarken, ook door de sociaaldemocratische partij.

In feite is er een dubbele en gelijktijdige beweging aan de gang: de normalisering én de radicalisering van het extreemrechtse gedachtegoed. Naarmate zowel de linkse als de rechtse partijen extreemrechtse standpunten overnemen, proberen rechtsextremisten zich van hen te onderscheiden door verder radicaliseren. Blijkbaar is extreemrechts in Denemarken ondertussen dermate geradicaliseerd dat ze het al aandurven om vanuit politieke motieven publiekelijk tot de vernieling van wereldberoemde kunstwerken over te gaan.

Het Deense parket startte een onderzoek op.

Bron: Jacobin, courthousenews

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.