In Groot-Brittannië is een extreemrechtse aanslag van een tiener, Luke S. op een politiekantoor verijdeld. De jongeman voerde “vijandige verkenningen” van politiebureaus in Newcastle uit en schreef verschillende brieven en een manifest om zijn politieke boodschap na de aanval te verspreiden. Met zijn aanslag wilde hij een “rassenoorlog” veroorzaken.

In november 2020 alarmeerde de school van Luke S. de gespecialiseerde dienst Prevent over zijn gewelddadige extreemrechtse opvattingen. Pas in maart 2021 had de tiener zijn eerste ontmoeting met een interventieaanbieder. In tussentijd schreef hij een manifest, “The Reactionary British Manifesto”. Daarin stond te lezen dat hij wilde dat Britse rijk zich herstelde, “inheemse Britse mensen” ten minste 93 procent van de bevolking uitmaakten, de islam verboden moest worden, het stemrecht van vrouwen afgeschaft en homohuwelijken niet langer mogelijk zouden zijn. Ook wilde hij “de komende ineenstorting en rassenoorlog” in Groot-Brittannië versnellen “waarbij duizenden mensen zouden sterven”. Inspiratie voor zijn manifest haalde hij online op websites over witte suprematie en fascisme. Hij onderzocht eveneens hoe hij dynamiet en napalm kon vervaardigen.

Luke S. woonde de eerste van acht sessies bij met een Prevent-interventieverlener maar trok zich in mei 2021 uit het programma terug. In de sessie met zijn mentor zou hij gezegd hebben dat politiegebouwen moesten worden gebombardeerd om zo de regering omver te werpen.

Op 12 juni 2021 werd Luke S. gearresteerd op verdenking van het bezit van documenten die nuttig zijn voor een persoon die een terroristische daad voorbereidt, maar op borgtocht vrijgelaten. Ook na zijn vrijlating deed hij verder onderzoek naar explosieven.

Op 10 augustus schreef hij een briefje voor zichzelf dat werd beschreven als een “kort overzicht van het plan”, inclusief het afronden van zijn laatste notitie en manifest, het opzeggen van zijn baan en “het bouwen van een bom om politiebureaus aan te vallen”. De volgende maand onderzocht hij politiebureaus in Newcastle en maakte screenshots van luchtfoto’s van drie gebouwen – Byker, Etal Lane en Forth Banks. Op 29 september voerde hij een “vijandige verkenning” uit door foto’s te maken van het politiebureau van Forth Banks en nabijgelegen CCTV-camera’s. Op een andere briefje van hem stond dat hij zijn stem wilde laten horen over de “vervanging van blanke mensen”.

Hij werd op 28 oktober vorig jaar voor de tweede keer gearresteerd en beschuldigd van het voorbereiden van terreurdaden. Zelfs nadat hij voor de tweede keer was gearresteerd, repeteerde Luke S. een toespraak waarin hij fascistische ideeën promoot.

Bron: The Independent

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.