Het Amerikaanse extreemrechtse nieuwsnetwerk NEWSMAX steekt de Atlantische oceaan over. Het is vanaf juni ook in België te zien. TV Vlaanderen zorgt voor de distributie in Vlaanderen, terwijl Télesat dat in Wallonië zal doen. NEWSMAX is bijzonder omstreden voor het verspreiden van extreemrechtse complottheorieën. Volgens experten ligt de tendentieuze berichtgeving van NEWSMAX mee aan de basis van de bestorming door Trumpaanhangers van het Amerikaanse parlement in januari 2021.

Extreemrechts en de Franse mediamagnaat Bolloré

Zowel TV Vlaanderen als Télésat zijn via Canal+ en Vivendi in handen de Franse multimiljardair Vincent Bolloré. Die heeft een lange staat van dienst in het verspreiden en normaliseren van extreemrechtse ideeën. Zo is de Franse politicus Eric Zemmour volgens de krant De Tijd (4 december 2021) door één man groot gemaakt: Vincent Bolloré. “De Franse miljardair heeft er alles aan gedaan om hem op de politieke kar te zetten. […] Na vijf jaar François Hollande en vijf jaar Macron vond Bolloré dat de Franse rechterzijde meer pit nodig had. Dat bracht hem bij Zemmour.” Ook Het Observatorium berichtte eerder al dat Zemmour alleen al met zijn media-optredens zo’n 20.000 euro per maand bijverdiende.

Door NEWSMAX in Europa te lanceren gaat Bolloré verder op dit élan.

Favoriete zender van Donald Trump

Jarenlang was Fox News van mediamagnaat Rupert Murdoch het favoriete mediakanaal van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De nieuwszender gaf hem een voorkeursbehandeling en een breed platform waarmee hij miljoenen kijkers kon bereiken. In de loop van 2020 kwam die relatie onder spanning en kwam het zelfs tot een breuk. Trump riep zijn miljoenen Twittervolgers nadien herhaaldelijk op om over te schakelen op NEWSMAX en One America News (OAN), omdat die hem nog meer gehoorzaamden. Dat legde NEWSMAX geen windeieren: tussen augustus 2020 en januari 2021 steeg het aantal abonnees op het Youtube-kanaal van de zender van 200.000 naar 1,7 miljoen.

NEWSMAX bewees Trump diensten terug door te weigeren om Joe Biden de “gekozen president” te noemen. De zender bleef ook op andere manieren de electorale complottheorie van “Stop The Steal” legitimeren. Zelfs na de inauguratie van Biden trok NEWSMAX de verkiezingsuitslag in twijfel en nam ze het op voor de extreemrechtse militie “The Oath Keepers” die mee het Capitool bestormden.

Franstalig cordon médiatique

In Franstalig België woedde de voorbije weken een intens debat over het zogenaamde cordon médiatique, nadat MR-voorzitter Bouchez in een uitzending van het VRT-programma “Terzake” in debat ging met VB-voorzitter Van Grieken. Onder druk van de andere politieke partijen en de publieke opinie herbevestigde de Franstalige liberale partij nadien in een persbericht “zonder uitzondering” het cordon médiatique. Het is onduidelijk hoe de Waalse politieke partijen op deze provocatie van Télésat en Bolloré zullen reageren. Aangezien extreemrechts in Vlaanderen al verregaand genormaliseerd is, lijkt het – helaas – weinig waarschijnlijk dat de komst van de extreemrechtse zender NEWSMAX opschudding zal veroorzaken.

Bron: Digital TV Europa, De Tijd, The Independent

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.