Bijna 50 verkozen mandatarissen van de Amerikaanse Republikeinse Partij van ex-president Donald Trump komen voor in een gelekte ledenlijst van Oath Keepers, een sterk groeiende Amerikaanse extreemrechtse paramilitaire organisatie. Zo maakten onderzoeksjournalisten van ProPublica bekend. Onder de mandatarissen zijn er 10 parlementsleden uit deelstaten en heel wat lokale mandatarissen. De Oath Keepers zouden ondertussen al meer dan 35.000 betalende leden hebben, en vormen zo een niet te onderschatten kracht binnen de Republikeinse Partij.

Gewelddadige paramilitaire organisatie

De extreemrechtse, anti-regeringsmilitie Oath Keepers werd in 2009 opgericht. Volgens de FBI gaat het om een “paramilitaire organisatie” en een “grote maar losjes georganiseerde verzameling milities die geloven dat de federale regering is geïnfiltreerd is door een schimmige samenzwering die Amerikaanse burgers van hun rechten probeert te beroven.” Naar aanleiding van de bestorming van Capitol Hill op 6 januari 2021 werden tientallen Oath Keepers gearresteerd.

De organisatie rekruteert vooral onder voormalige militairen en politieagenten, die twee derden van hun ledenbestand zouden uitmaken. Leden van de lokale milities vallen bij manifestaties regelmatig op door hun zware wapens, kogelvrije vesten en camouflagehelmen. Volgens terreurexperten biedt het snel groeiend aantal leden de Oath Keepers twee strategische voordelen: financiële middelen en vooral legitimiteit.

Extreemrechtse infiltratiepogingen

Extreemrechtse organisaties infiltreren al langer in rechtse politieke partijen en overheidsinstanties, in het Engels ook wel “entryism” genoemd. Volgens openDemocray gaat het om een proces waarbij men lid wordt van een politieke organisatie met “het vaak clandestiene doel om de principes of het beleid van deze laatste te veranderen en/of hun hulpbronnen te exploiteren”. 

Recentelijk werd in Groot-Brittannië een raadslid van de Conservative Party ontmaskerd als lid van het neofascistische Patriotic Alternative. In Australië probeerde de neonazistische organisatie National Socialist Network (NSN) om in de conservatieve Liberal Party binnen te dringen.

Dichter bij huis slaagde Schild & Vrienden er met succes in om hun leden bij Vlaams Belang en N-VA binnen te loodsen. “Eindbaas” Dries Van Langenhove hield er een parlementair zitje voor het Vlaams Belang aan over. En in de ophefmakende Pano-reportage over Schild & Vrienden waren interne discussies te zien over hun strategie om de N-VA van binnenuit te verrechtsen. Zo was de toenmalige voorzitter van Jong N-VA, Dylan Vandersnickt, lid van Schild & Vrienden. Ook een ander prominent lid, Nick Peeters, stond op de lokale N-VA lijst in de gemeente Lubbeek van Theo Francken. Alhoewel Francken dat eerst weigerde, trok Peeters zich onder grote druk achteraf toch van de kieslijst terug. Theo Francken schakelde Schild & Vrienden trouwens als vrijwillige bewakingsdienst voor zijn lezingen in.

Bron: ProPublica

Foto: ADL

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.