Gisteren werd een klacht wegens plagiaat ingediend tegen Jean Messiha, de Franse extreemrechtse politicus en “compagnon de route” van Eric Zemmour. Messiha zou in de zakenkrant Les Echos onder zijn naam een opiniestuk gepubliceerd hebben dat hij quasi integraal kopieerde. Bovendien maakte een Frans controleorgaan bekend dat ze voor 16.200 euro aan facturen van Messiha verwerpt. Die facturen werden door de partij Rassemblement National van Marine Le Pen ingediend om de uitgaven van de verkiezingscampagne door de overheid te laten terugbetalen.

Overloper van Le Pen naar Zemmour

Jean Messiha geniet in Frankrijk aanzienlijke bekendheid als “polemist”. Hij is er vooral berucht om zijn controversiële politieke uitspraken over islam en migratie. In november 2020 communiceerde zijn toenmalige partij Rassemblement National plots dat ze met Jean Messiha brak, die er tot dan nochtans een prominente rol speelde. De officiële uitleg luidde dat er politieke en strategische meningsverschillen waren ontstaan.

Messiha vond al snel een nieuw onderdak: bij Reconquête!, de onlangs opgerichte partij van de omstreden presidentskandidaat Eric Zemmour. In een sterk staaltje onderzoeksjournalist bracht de krant Le Monde de 56 sleutelfiguren rond Zemmour in kaart. Jean Messiha neemt daarin een prominente plaats in. Dat Messiha een belangrijke steunpilaar van Zemmour is wordt bevestigd door Antoine Diers, een van de directeurs Reconquête!.

Ondertussen is duidelijk dat er meer aan de hand was bij de overstap van Jean Messiha. De Commission Nationale des Comptes de Campagne et des Financements Politiques (CNCCFP), het orgaan dat de gesubsidieerde verkiezingsuitgaven controleert, stelde dat ze voor 16.200 euro aan facturen van Messiha verwerpt. Die facturen diende Rassemblement National in voor terugbetaling door de overheid. Wat bleek na een grondige controle? Niet minder dan 9 van de 13 ingediende stukken werden integraal van andere websites gekopieerd. Bovendien zou de firma van waaruit Messiha factureerde al twee jaar voor de start van campagne opgedoekt zijn.

Beschuldiging van plagiaat

In juni 2021 publiceerde de zakenkrant Les Echos een opiniestuk van Jean Messiha. Ook dat opiniestuk zou hij quasi integraal gecopypaste hebben uit een tekst die de auteur Loup Viallet eerder publiceerde. Daarmee geconfronteerd verontschuldigde Messiha zich publiekelijk door te stellen dat hij vergat “aanhalingstekens bij het citaat” te plaatsen. Het “citaat” bestond evenwel uit 40 regels. Gisteren tweette Viallet dus dat hij een officiële klacht neerlegde.

Bron: Libération, Le Monde, Pure Médias

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.