In zijn misdadige oorlog tegen Oekraïne kan Poetin rekenen op de Syrische president Assad die hij een hand boven het hoofd heeft gehouden. Geen probleem voor Filip Dewinter… die deze oorlogsmisdadigers allebei de liefde heeft verklaard. En Van Grieken? Die speelt steeds de vermoorde onschuld.

Vlaams extreemrechts zit wat in de rats omwille van zijn Poetinliefde. Dat het grote voorbeeld van Tom Van Grieken, de Franse Marine Le Pen, niet alleen Poetin steunde maar ook nog eens door zijn regime gefinancierd werd, is vandaag natuurlijk een zeer storend feit. Het meest uitgesproken was die Poetinliefde bij Filip Dewinter. Onlangs bracht De Standaard uit dat Georgy Kuznetsov, de consul-generaal voor Rusland in Antwerpen, op 10 maart op uitnodiging van Dewinter zou komen spreken. Dat gesprek zou doorgaan in de lokalen van het Antwerpse Vlaams Belang aan de Amerikalei. Het vehikel dat Dewinter voor dit soort gespreksavonden stichtte is de vzw Hertogfonds dat hij voorzit en op zijn adres geregistreerd staat. Ook gewezen Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Jan Penris, een intimus van Dewinter, is bestuurder van deze vzw. Nadat Russische troepen Oekraïne binnenvielen, beslisten Dewinter en Kuznetsov het event af te blazen (De Standaard, 3 maart 2022).

Maar Poetin is niet de enige autocraat naar wie ze bij Vlaams belang opkijken. Zo is diezelfde Dewinter ook een fan van de Syrische president Bashar Al-Assad. Deze Assad werd ook door VB-partijvoorzitter Tom Van Grieken geprezen als “een objectieve bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat” (Het Nieuwsblad, 7/2/2017). De Syrische ambassadeur in België, Abdulmaola Al Nuqari, was in juni 2021 ook al gastspreker van Dewinter.

Massamoordenaar legitimeren

Zowel Van Grieken als Dewinter beschouwen Assad als “een laatste dam tegen de radicale islam”. Vlaams extreemrechts ziet daarbij tal van misdaden en mensenrechtenschendingen van het Assad-regime door de vingers. Tijdens de burgeroorlog die in zijn land uitbrak, zette hij chemische wapens in tegen de eigen bevolking. Toen het water hem aan de lippen stond, vroeg en verkreeg hij in september 2015 militaire hulp van Vladimir Poetin. Die ontkende dat Assad chemische wapens had ingezet. Dat was, aldus Poetin, het werk van mensen die de schuld in de schoenen van Assad wilden schuiven. Het doet wat denken aan de drogreden van Poetin om Oekraïne militair binnen te vallen “om er de vrede te handhaven” of om “het land te denazificeren”. De cirkel is zowat rond bij de berichtgeving dat Syrische huurlingen in Oekraïne mee met de troepen van Poetin vechten.

De Assadliefde van Dewinter is niet zo pril. In 2015 ging hij voor het eerst bij de Syrische president langs. Op zijn trip richting Damascus werd hij door twee intimi vergezeld: Anke Van Dermeersch en Jan Penris. “Moedig en indrukwekkend man”, concludeerde Dewinter op zijn twitter-account na een gesprek met Assad dat naar eigen zeggen meer dan een uur duurde.

Dat veroorzaakte wat commotie in de media. Zo schreef Wouter Verschelden in Newsmonkey onomwonden: “(De Vlaams Belang-delegatie) legitimeert de massamoordenaar die ‘Westerse parlementsleden’ kan tonen aan z’n aanhangers. Vlaams Belang voert zo een aangebrande buitenlandpolitiek: al eerder doken parlementsleden op om de Russische annexatie in de Krim mee goed te keuren” (Newsmonkey, 25 maart 2015).

Dit dwong een door de opschudding verontruste VB-voorzitter Van Grieken  tot ‘actie’. Hij gaf Dewinter een uitbrander. Dat moest hij een jaar later weeral doen toen hetzelfde trio, Dewinter-Van Dermeersch-Penris, de neonazi’s van Gouden Dageraad in Griekenland opzocht. Ook Frank Creyelman was toen van de partij. Dat is het ex-VMO-lid en ex-parlementslid van Vlaams Belang met de warme contacten bij het Poetin-regime. Ook bekend van zijn trip als ‘waarnemer’, met Jan Penris en Christian Verougstraete, naar de Krim waar hij dronken werd afgevoerd.

Diep ingebed in het Vlaams Belang

Toen en nu tekent zich hetzelfde stramien af. Eén. Van Grieken weet zogezegd van toeten of blazen. Twee. Onwelriekende affaires komen uit (neem maar Schild en Vrienden, het neerleggen van een bloemenkrans bij een nazi, bezoeken aan Assad of Gouden Dageraad, een lokale fractieleider die veroordeelde neonazi’s als security inzet, etc.) en Van Grieken speelt de vermoorde onschuld, tracht uit het nieuws te blijven en als dat niet lukt, belooft hij schoon schip te maken. Drie. Na wat geblaat richting media die de zaak even snel loslaat, koelt het meestal zonder blazen. Vier. Dit stelt Van Grieken in staat in de partij iedereen op zijn stoel te laten zitten. De fractieleider van Vlaams Belang in Wetteren zit nog op zijn post. Dries Van Langenhove is, net als Dewinter en Van dermeersch, nog steeds parlementslid. Jan Penris is dat niet meer, nadat hij ten gevolge van zware alcoholproblemen en bijhorende incidenten, besloot zich te laten behandelen. Eén van die incidenten gebeurde in de Kamer toen hij Open VLD-verkozene Carina Van Cauter “trut” zou genoemd hebben (Knack, 21/2/2019). Penris is nog steeds mandataris voor Vlaams Belang. Hij zetelt in de Antwerpse gemeenteraad en geldt nog steeds als een vertrouweling van Dewinter.

Maar terug naar 2017. In dat jaar bracht Dewinter, met de onafscheidelijke Jan Penris aan zijn zijde, alweer een bezoek aan Assad. En jawel, ditmaal met de goedkeuring van voorzitter Van Grieken. Het ging nochtans over dezelfde man die Wouter Verschelden niet ten onrechte een massamoordenaar had genoemd. Zowat tegelijkertijd bracht Amnesty International een rapport uit waarin het stelde dat het Syrische regime op grote schaal executies uitvoerde. Volgens Lynn Maalouf, adjunct-directeur van Amnesty International in het Midden-Oosten en Afrika, ging het niet minder dan 13.000 gevangenen die over vijf jaar tijd werden opgehangen.

Het excuus was dat de Vlaams Belang-delegatie een onderzoek zou gaan voeren naar de toestand in de stad Aleppo. Opmerkelijk is dat de kosten van deze tweede trip op rekening waren van het Syrische regime. Veel neutraliteit moest er van deze ‘missie’ dan ook niet verwacht worden. Op zijn Twitter-account poseerde Dewinter in een Russische legerbasis.

Een jaar later is het opnieuw hommeles met de foute vrienden van Dewinter. Eind 2018 onthulde Het Laatste Nieuws dat Dewinter vijf jaar lang advies verleende aan ene Shao Changchun, een rijke Chinees die zich voordeed als vioolbouwer maar een netwerk wilde uitbouwen onder Belgische politieke en andere hooggeplaatsten. Dat gebeurde onder meer via Freddy Van Gaever. Deze ondernemer uit de luchtvaartsector ging in 2004 voor Vlaams Belang in het parlement zetelen. Hij was één van de mensen achter Pro Flandria, het kruispunt van ondernemend rechts en uiterst-rechts. Van Gaever overleed in 2017. De Chinees werd het land uitgezet.

Dewinter kan weliswaar als ‘provocateur’ afgeschilderd worden. Feit is dat hij diep ingebed is in de partij die hij zelf groot maakte en waarin hij een onmiskenbare invloed blijft uitoefenen. Net zoals er geen Chinese Muur staat tussen N-VA en Vlaams Belang staan er geen schilden, enkel vrienden tussen Van Grieken en Dewinter.

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.