Politieke schokgolf in Spanje: voor het eerst sedert de dood van dictator Franco bestuurt extreemrechts mee. De conservatieve partij PP (Partido Popular) sloot in de autonome regio Castillia y Léon een coalitieakkoord met het extreemrechtse VOX. VOX krijg niet alleen drie ministers toebedeeld, maar ook het regionale vice-voorzitterschap én het voorzitterschap van het parlement.

Eerder al berichtte Het Observatorium over de extreemrechtse en ultraconservatieve agenda van VOX. De partij wil een Spanje waar migranten en asielzoekers, feminisme, homoseksualiteit, genderstudies, regionalismen, … op de schop gaan. De nationalistische soevereiniteit, het vaderland, het traditioneel gezin en de (territoriale) eenheid vormen de hoekstenen waarmee VOX naar eigen zeggen de “reconquista” van Spanje wil doorvoeren.

De beslissing van de PP om zich te verenigen met VOX kan ook in andere Spaanse regio’s tot huwelijken tussen de conservatieven en extreemrechts leiden. In de peilingen zit VOX (20%) de PP (23%) op de hielen. De sociaaldemocraten van de PSOE zouden met 26% dan weer de grootste partij zijn.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.