Op zondag 12 juni was het kersvers voorzittersduo van Groen te gast in De Zevende Dag. Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout werden er geïnterviewd door Lieven Verstraete die hen maatschappelijke issues voorlegde, netjes verpakt in extreemrechtse framing en discours.

Toen de geroutineerde journalist zich op een bepaald moment tot Nadia Naji richtte liep het mis. “Er wordt toch ook wel vaak naar Brussel verwezen als het toonvoorbeeld van, ja, hoe wijken één na één veroverd worden door nieuwkomers”. Deze klakkeloze overname van het discours van extreemrechts, met samenzweringstheorie over omvolking, verraste duidelijk de Molenbeekse Nadia Naji die daarop rustig de vraag met een andere vraag beantwoordde: “Veroverd? Hoe bedoelt u?”.

Hierop ging Verstraete de omvolkingstheorie nog eens verduidelijken: “Wel, dat er meer mensen met een migratie-achtergrond komen wonen en hun eigen plek opeisen”. “Dat is”, aldus Verstraete, “waar extreemrechts op kapitaliseert”, waarmee hij duidelijk maakte dat deze samenzweringstheorie voortaan onderdeel uitmaakt van het politieke debat. Iets scherper reageerde Nadia Naji alweer met een vraag: “Maar is het een probleem als mensen met een migratie-achtergrond ergens gaan wonen?”.

Verstraete, na een “euh”…: “Dat is niet mijn mening maar ik zeg maar dat extreemrechts daarop kapitaliseert en eigenlijk ook altijd verwijst naar Brussel”. Dus als een Brusselse politica op de overheidszender voortaan wordt geïnterviewd krijgt ze de framing en de inhoud van extreemrechts voor de voeten geworpen?

Nadia Naji liet nog weten dat ze zich “honderd percent Belg in Molenbeek voelt”. Dat was een antwoord op die andere vraag van Lieven Verstraete, met een kort bewegingkje met de wijsvinger: “U voelt zich wél Belg in Molenbeek?” Hebben we hiermee de nieuwe variant op die van de Brugse Metten, het “schild en vriend” dat Franstaligen verraade? Moeten we ons “géén Belg voelen in Molenbeek” om deel uit te maken van de Vlaamse goegemeente die “de problemen durft te benoemen”?

En nu we op de VRT toch discours en frame van extreemrechts overnemen, voor wanneer de vragen aan politici of ze deel uitmaken van de “mondiale elite” die betrokken is bij kinderhandel en pedofilie, zoals die complottheorie van QAnon wil. Of ook: “Maakt u deel uit van de internationale door de Jood Soros geleide elite die onze beschaving wil ondermijnen?”. Het zijn maar suggesties, zeker als inhoud en framing van het extreemrechtse Vlaams Belang voortaan klakkeloos worden overgenomen.

Niet ten onrechte merkte De Standaard-journalist Filip Rogiers op dat “de knieën knikken en de hoofden al lekker buigen voor 2024”. Dat belooft. Niets Goeds.

https://twitter.com/DSFRogiers/status/1535965387413766144

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.