De Amerikaanse politie arresteerde afgelopen zaterdag 31 rechtsextremisten van Patriot Front op weg naar een LGBTQ-event in de staat Idaho. De groep was uitgerust met oproerschilden, scheenbeschermers en ten minste één rookgranaat. “Ze kwamen om rel te schoppen”, aldus een lokale politiecommissaris.

Diezelfde zaterdag werd in Californië een voorleesmoment van een “drag queen” onderbroken. Het werd verstoord door een groep mannen die wellicht lid zijn van de Proud Boys, een neofascistische groepering die exclusief voor mannen open staat. Een van de oproepkraaiers droeg een T-shirt met de tekst “Kill your local pedophile” en de afbeelding van een aanvalsgeweer.

De bedreigingen vanuit extreemrechtse organisaties aan het adres van de LGBTQ-gemeenschap nemen al geruime tijd toe. “Onze organisatie heeft talloze haatberichten ontvangen via telefoon, e-mail en sociale media. Het is een vrij constante en uitdagende situatie geweest”, aldus een vertegenwoordiger van de North Idaho Pride Alliance. De Seattle Pride sloot dan weer een contract af met een private beveiligingsfirma om de parade door 80 beveiligingsagenten te laten bewaken.

In Vlaanderen was er een onlangs een opgemerkt incident met het extreemrechtse VB-parlementslid Filip Brusselmans. Die liet op Twitter in duidelijke woorden verstaan niet met de Brusselse Pride gediend te zijn. “Doe zedige kleren aan in het openbaar of blijf thuis”, zo sneerde hij naar de activiste Jenna Boeve. Verschillende andere VB-parlementsleden, zoals Stefaan Sintobin en Jan Laeremans, steunden Brusselmans hierin. Maar ook de ondervoorzitter van de Vlaams Belang Jongeren, Tom Lamont, likete zijn tweet.

Bron: NPR

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.