neonazi

In de Duitse deelstaat Thüringen bracht de politie gisteren een zware klap toe aan de extreemrechtse scene. Na een reeks huiszoekingen werden 7 neonazi’s gearresteerd. Ze worden onder meer beschuldigd van het witwassen van geld en drugshandel op grote schaal. Er werden verschillende voertuigen, anabole steroïden, valse vaccinatiekaarten, cryptocurrency, wapens met munitie, verdovende middelen en grote hoeveelheden contant geld in beslag genomen. “In totaal zijn 26 woon- en bedrijfspanden doorzocht”, aldus een woordvoerder van de politie.

Linkse politici juichten de politieactie toe. Dorothea Marx (SPD) noemt het “een belangrijke verdere stap in het onderzoek naar en de vernietiging van de georganiseerde neonazistische misdaad in Thüringen”. Katharina König-Preuss (Die Linke) is het daarmee eens. Ze waarschuwt “dat neonazi’s een behoorlijk bedrag verdienen door middel van witwassen en drugshandel in Thüringen, naast rechtse rock- en propagandaverkoopstructuren”. Volgens König-Preuss behoren enkele van de gearresteerde verdachten tot de “Turonen”, een militant neonazistisch netwerk.

“Zeer radicale en gewelddadige vorm van rechtsextremisme”

De minister van Binnenlandse Zaken van Thüringen, Georg Maier (SPD), beklemtoonde dat het ging om een “zeer, zeer radicale en gewelddadige vorm van rechtsextremisme”. Het feit dat er ook wapens zijn gevonden geeft aan “dat we het onderwerp terrorisme hier niet mogen negeren”.

Bij de invallen waren meer dan 500 agenten en speciale eenheden betrokken. Ook in andere deelstaten en de hoofdstad Berlijn vonden er invallen plaats.

Bron: Bild

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.