extreemrechts

Gisteren plande de nieuwe Waalse extreemrechtse partij Chez Nous een zomeruniversiteit voor haar jongerenafdeling. Die zou in principe doorgaan in de riante villa van Ghislain Dubois, de Belgische advocaat van Marine Le Pen (Rassemblement National). Enkele tientallen antifascistische activisten uit het Luikse verhinderden dit evenwel. Daarop werd de zomeruniversiteit naar een nieuwe locatie in de buurt van Charleroi verplaatst. Het gebouw waar het uiteindelijk in doorging heeft een lange staat van dienst binnen Waals extreemrechts. Het werd eerder als uitvalsbasis gebruikt door het Front National, Nation, Parti National Européen en nu dus door Chez Nous.

Weinig aanwezigen

Stoelen waren er in ieder geval genoeg. Op onderstaande foto is te zien dat er nauwelijks een 20-tal deelnemers aanwezig waren. Chez Nous heeft het zelf over een “echt succes” waardoor “de machine gelanceerd is”.

Nochtans was er uitvoerig promotie gemaakt. Zo maakte ook Filip Brusselmans, de jongerenvoorzitter van Vlaams Belang Jongeren, een filmpje waarop hij in het Frans (!) zijn aanwezigheid aankondigde.

In oktober vorig jaar verhinderden antifascisten en syndicalisten ook al een bijeenkomst van Chez Nous. Toen waren Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Jordan Bardella (Rassemblement National) de centrale gasten. Door de antifascistische actie werd het event noodgedwongen tot een live-streaming beperkt.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.