De internationale conferentie in Antwerpen en de zogenaamde “Antwerp Declaration” had voor het Vlaams Belang een absoluut hoogtepunt moeten worden. Een moment waarop ze zich met de grote Europese extreemrechtse partijen kon meten. Helaas voor hen – maar gelukkig voor de democratie – is het in een dubbele flop geëindigd. Zowel in Vlaanderen als internationaal maakte de extreemrechtse partij een uitermate slechte beurt die nog lang zal nazinderen. Na de harde reality check staat het Vlaams Belang weer met beide voetjes op de grond: als het er op aankomt heeft de partij nauwelijks iets in de pap te brokken.

Derde mislukte extreemrechtse Europese top op rij

De internationale conferentie in Antwerpen was de derde poging op rij om binnen Europees extreemrechts de violen gelijk te stemmen. In juli 2021 kondigden 15 Europese extreemrechtse partijen met veel bombarie aan dat ze Europa “diepgaand gingen hervormen”. Nadat de top van Warschau in december 2021 mislukte, deden ze afgelopen 29 januari tevergeefs een nieuwe poging in Madrid. Grote partijen als Alternative für Deutschland (Duitsland), Sverigedemokraterna (Zweden) of de Italiaanse Lega daagden in Madrid al niet meer op.

Afgelopen donderdag was het In Antwerpen nog een stuk erger gesteld: terwijl er bij gastheer VOX in Madrid met de Hongaar Viktor Orbán en de Pool Mateusz Morawiecki nog twee Europese premiers rond de tafel zaten, moest gastheer Vlaams Belang het in Antwerpen stellen met een videoboodschap van de Franse Marine Le Pen. Verschillende andere Europese extreemrechtse partijen zoals het Poolse PiS, het Spaanse VOX, het Italiaanse Lega en de Oostenrijke FPÖ waren zelfs niet aangekondigd Gelukkig kon Van Grieken de vernedering nog enigszins beperken doordat de Hongaarse minister Judit Varga van Fidesz dan toch opdook, samen met last-minute sprekers voor FPÖ en Lega.

Van de ambitie in juli 2021 om tot één grote extreemrechtse Europese fractie te komen, blijft na Antwerpen geen spaander meer over. Door de interne verdeeldheid en spanning geraakte de “Antwerp Declaration” niet verder dan een flauwe oproep voor “intense cooperation between all patriotic and/or conservative forces in view of the European elections in 2024”.

Fascistoïde panelleden

Doordat de echte Europese kleppers geen interesse toonden, nodigde Vlaams Belang dan maar tweederangsfiguren voor haar internationale conferentie uit. En daarmee schoten ze zich een tweede maal in de voet. Nadat Het Observatorium de fascistoïde standpunten van politici als Martin Helme, André Ventura en Tomio Okamura (die in Antwerpen trouwens ook niet te zien was) bekend maakte, stak een storm van protest op.

In een edito maakte de Gazet van Antwerpen brandhout van de geloofwaardigheid van het Vlaams Belang: “Vlaams Belang heeft nog niets geleerd uit het verleden en is evenmin van plan om haar koers bij te sturen. Waarvan akte. De mix van uiterst rechtse en flink aangebrande figuren, die donderdag in de Handelsbeurs de revue passeerden, bevestigen wat velen al wisten. Ook in 2024 zal de partij geen ernstige partner zijn om in welke regering dan ook te stappen.”

En toen VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck aan N-VA-voorzitter Bart De Wever vroeg of hij in 2024 een coalitie met Vlaams Belang zou zien zitten, antwoordde die droogweg: “Ik zie niets interessants in het programma van Vlaams Belang” en dat “de partij Vlaanderen niks te bieden heeft”.

In zijn megalomane dromen zal VB-voorzitter Tom van Grieken zich de internationale conferentie ongetwijfeld anders voorgesteld hebben. De enige vraag die nog rest: zal deze dubbele flop zijn positie als partijvoorzitter aantasten?

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.