Afgelopen zondag behaalde Marine Le Pen een recordresultaat in de Franse parlementsverkiezingen. Ze deed dat met een strategie van de “wolf in schapenvacht”. Diezelfde dag raakte de Duitse extreemrechtse partij AfD (Alternative für Deutschland) verscheurd over de vraag hoe extremistisch ze wel moet zijn. De meest extreemrechtse flank – de wolven zonder schapenvacht – trok er aan het langste eind.

Diepe kloof

“Ik vraag een einde aan deze partijconventie – dit is onwaardig en we ontmantelen onszelf hier!”. Kort nadat een AfD-afgevaardigde zondag deze woorden uitriep, werd het partijcongres abrupt afgebroken. Nochtans had het net tot doel om de eenheid binnen de partij te beklemtonen. Maar daar kwam dus niets van in huis.

De interne tweedeling kwam volledig bloot te liggen nadat Björn Höcke, de AfD-leider in het Oost-Duitse Thüringen, een motie had ingediend waarin hij de Russische invasie van Oekraïne consequent een “conflict” noemde. Hij ging zelfs nog verder en riep op om de EU te ontmantelen voor een unie die dichter bij Rusland zou aanschurken. Na ruim twee uur discussie over en weer werd de motie definitief van de agenda gehaald en de conventie beëindigd.

Het is een symptoom van een diepe kloof tussen twee vleugels van de extreemrechtse partij: de wolven zonder schapenvacht en die mét schapenvacht. De goede lezer merkt het: wolven zijn het hoe dan ook.

De wolven zonder schapenvacht

De wolven zonder schapenvacht, onder leiding van Höcke, roepen de AfD op om haar tanden te laten zien. Om onverminderd extremistisch of zelfs fascistisch te zijn. Die groep heeft geen nood aan schapenvacht die hen salonfähig kan maken. Wel integendeel: ze vinden die schapenvacht hinderlijk.

De geschiedenisleraar Björn Höcke staat er om bekend de Holocaust te minimaliseren. En na zijn veroordeling door de rechtbank is de man nu ook officieel een fascist.

Politiek gezien besnuffelen de wolven zonder schapenvacht voortdurend de grenzen van wat er grondwettelijk toelaatbaar is, en overschrijden ze die ook regelmatig. Geografisch gezien heeft de strekking vooral aanhang in Oost-Duitsland. Daar staan verschillende afdelingen van AfD officieel onder toezicht van de Duitse geheime dienst.

De wolven met schapenvacht

Ondertussen wil de meer “gematigde” partijvleugel zich naar buiten toe een meer respectabel en sociaal imago aanmeten. Je zou hen de wolven met schapenvacht kunnen noemen. Deze horde heeft zijn basis vooral in West-Duitsland. Ze hebben helemaal niets tegen verregaand racisme, maar willen voor de rest liever de schone schijn ophouden. Holocaustontkenning, antivax-propaganda of uitgesproken pro-Poetinisme vinden ze daarom een stap te ver.

In feite willen deze wolven in schapenvacht enkel de illusie opwekken dat ze niet extreemrechts zijn. Daarom steunen ze moties als die van Höcke niet.

De echte wolven winnen

Afgelopen zondag mondde de strategische discussie in een stevige clash uit. De uitkomst van de clash maakt duidelijk dat de echte wolven (zonder schapenvacht) binnen AfD aan de winnende hand zijn. In verschillende interne stemmingen verloren de meer “gematigde” stemmen, waaronder de partijleiding, aanzienlijk terrein. Björn Höcke slaagde er verschillende malen met succes in aanzienlijke meerderheden voor zijn kamp te mobiliseren.

Bron: Euractiv

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.