Een eredoctoraat dat door de Zwitserse universiteit van Lausanne (UNIL) is toegekend aan de voormalige Italiaanse dictator en massamoordenaar Benito Mussolini zal niet worden ingetrokken, hoewel het een “ernstige fout” is, aldus een commissie in de zaak.

De Universiteit van Lausanne eerde de fascistische leider in 1937 omdat hij “in zijn thuisland een sociale organisatie had bedacht en gerealiseerd … die een diepe stempel op de geschiedenis zal drukken.” De universiteit is meermaals gevraagd om het controversiële eredoctoraat in te trekken.

Een panel van deskundigen dat de opdracht had gekregen om de zaak te onderzoeken, concludeerde dat de beslissing om het doctoraat te verlenen destijds “een ernstige fout van de academische en politieke autoriteiten was”. “Deze titel vormt een legitimering van een crimineel regime en zijn ideologie”, zeiden de commissieleden in een vrijdag gepubliceerd rapport.

De universiteit zei dat het intrekken van de prijs ertoe kan leiden dat critici denken dat ze het verleden willen uitwissen. “In plaats van dit fenomeen, dat deel uitmaakt van de geschiedenis, te ontkennen of uit te roeien, wil het management van UNIL dat het dient als een permanente waarschuwing”.

Ondanks de vele protesten en controverse wordt het eredoctoraat van Mussolini niet ingetrokken.

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.