Gisteren keurde de Vlaamse Regering definitief goed om in maart 2023 eenzijdig uit het interfederaal gelijkekansencentrum Unia te stappen. Daarmee voert de liberale minister Bart Somers (Open VLD) het allereerste punt van het criminele 70-puntenplan van het Vlaams Blok uit: “Het opdoeken van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding”. Het 70-puntenplan vormde de directe aanleiding voor de veroordeling van het Vlaams Blok in 2004 wegens “het aanzetten tot haat” en “het aanzetten tot discriminatie”.

Het Observatorium publiceerde al verschillende artikels over deze belangrijke en symbolische kwestie: “De strijd tegen extreemrechts moet worden opgevoerd”, “Een waakhond zonder tanden kan niet bijten”, “Beweging.net pleit voor een volwaardig mensenrechteninstituut”.

Vandaag – speciaal voor Bart Somers – een bloemlezing van uitspraken van prominente liberale partijgenoten over de samenwerking met het Vlaams Blok/Belang, over extreemrechts en over fascisme.

Liberale politici over extreemrechts

“Vorige week maakte ik in een debat over de bestrijding van geweld tegen de regenbooggemeenschap nog eens klaar en duidelijk waarom ik nooit op één lijn zal staan met het Vlaams Belang!” (Stephanie D’Hose op 23 juni 2021, Facebook)

“Meer dan ooit moeten we waarschuwen voor de gevaarlijke kanten van N-VA en voor de verwerpelijke kanten van Vlaams Belang” (Mathias De Clercq op 13 september 2020, De Zondag)

“Nooit. Jamais. Nie wieder. Dat laatste begrijpt u het best” (Mathias De Clercq op 5 september 2020, Twitter)

“Een perfect voorbeeld van hoe Vlaams Belang mensen tegen elkaar ophitst. Dat blijft een racistische partij. Het is nog erger dan vroeger.” (Bart Somers op 19 augustus 2020, HUMO

“Het waren Vlaams-nationalisten die de nazi’s hielpen Joden te arresteren. Onbegrijpelijk dat Jambon en zijn partij eerst twee maanden onderhandelden met Vlaams Belang en dat hij daarbij nooit afstand nam van ranzige figuren als Filip Dewinter en Dries Van Langenhove” (Dirk Verhofstadt op 21 januari 2021, Twitter)

“In zo’n paars-gele coalitie zouden de andere Vlaamse deelnemende partijen de bumpers in de politieke flipperkast zijn die mee de stoten zullen incasseren en in 2024, opnieuw, de electorale rekening betaald krijgen. De rode loper voor extreemrechts zou nooit eerder zo vlot uitgerold zijn.” (Mathias De Clercq op 7 november 2019, De Standaard)

Maar zwijgen is geen optie meer. Spreken is meer dan ooit een morele plicht. Het schimmenspel heeft lang genoeg geduurd. De burger is het al lang moe. Plus est en nous. Het is tijd voor een moedige keuze, een nieuwe coalitie, een van de empathie, de solidariteit en de menselijkheid. Het is tijd voor echte verandering. Het is tijd voor de herovering van de hoop.” (Mathias De Clercq op 7 november 2019, De Standaard)

“Ik vind dat mijn partij zich daar principieel in moet opstellen en zich ook opgesteld heeft. Het Vlaams Belang gaat de richting van het nationaalsocialisme uit.” (Karel De Gucht op 28 juli 2019, VTM Nieuws)

“Het Vlaams Belang is een racistische partij die geleid wordt door fascisten” (Karel De Gucht op 1 juni 2019, HLN)

“Onder het maatpak van Van Langenhove zit een bijzonder bruine brij” (Karel De Gucht op 27 mei 2019, TV Oost)

“We zullen nooit samenwerken met het Vlaams Belang omdat onze waarden haaks staan op elkaar. We zullen blijven vechten voor een land dat werkt. We moeten dat doen vanuit de liberale waarden die we meer dan ooit zullen verdedigen.” (Gwendolyn Rutten op 26 mei 2019, Het Nieuwsblad)

“Ik zie wel een beweging naar extreemrechts. Die campagne is maar één uiting daarvan. Als Francken schaamteloos zegt dat Vlaams Belang een inspiratiebron is, wat moet je dan denken? Dat ís opschuiven naar extreemrechts.” (Karel De Gucht op 9 december 2018, De Zondag)

“Politiek is echter meer dan enkel de praktische zaken van het leven aanpakken en beslissingen nemen rond huidige of toekomstige problemen. Politiek staat ook voor ethiek.” (Marino Keulen op 25 december 2017, Joods Actueel)

“En dat, meneer Dewinter, maakt een groot verschil tussen jullie en wij. U bent een racist, een xenofoob.” (Charles Michel op 9 februari 2017, VRT NWS)

“Het wordt daarom hoog tijd dat alle democratische politici de radicalisering van de N-VA naar een Vlaams Belang 2.0 aan de kaak stellen. Ik zal geen millimeter nationalistische prietpraat tolereren.” (Mathias De Clercq op vrijdag 7 september 2012, Het Nieuwsblad)

“In mijn vroege jaren als politicus heb ik genoeg achter de Vlaamse vlag gelopen. Dat wil ik niet meer. Ik begrijp echt niet hoe mensen op basis van een stuk stof een hele geschiedenis bijeen kunnen fantaseren. Ridicuul is het. Echt, ik kan geen vlaggen meer verdragen.” (Sven Gatz op 5 augustus 2011, De Tijd)

“Die geest, van mensen als Arthur Vanderpoorten, Omer Vanaudenhove en zoveel andere slachtoffers van het nazisme, moeten we in ere houden. En wij, als liberalen, mogen daarom ook nooit een coalitie sluiten met extreem-rechts.” (Patrick Dewael op 9 mei 2005, De Standaard)

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.