extreemrechts

De Nieuw-Zeelandse regering heeft verklaard dat de extreemrechtse groepen Proud Boys en The Base terroristische organisaties zijn. De twee groepen sluiten aan in de lijst met 18 andere erkende terreurorganisaties. Voortaan is het in Nieuw-Zeeland verboden om de beide groepen te financieren, er voor te rekruteren of er aan deel te nemen en is de overheid verplicht om actie tegen hen te ondernemen.

Sedert de extreemrechtse moordaanslagen in Christchurch heeft Nieuw-Zeeland haar beleid aangescherpt. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten verwijzen expliciet naar de betrokkenheid van de Proud Boys bij de gewelddadige aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Ze stellen dat de groep onder meer tot doel heeft om “een kader van extremisten op te leiden die in staat zijn tot versnellingsgeweld”. Eerder riep ook Canada de Proud Boys tot terroristische groepering uit. The Base is dan weer door Groot-Brittannië, Canada en Australië bij de officiële terreurorganisaties ingedeeld.

Eind vorig jaar werden twee jonge Nederlandse neonazi’s – Steven V. en Fabio I. – veroordeeld wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Beiden maakten deel uit van The Base.

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.