De Nederlandse inlichtingendienst AIVD waarschuwt uitdrukkelijk voor politiek geweld uit rechts-extremistische hoek. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) noemt in zijn jaarrapport over 2021 een rechts-extremistische aanslag door eenlingen of groepjes  “voorstelbaar”.

De AIVD maakt zich al langer zorgen over de besloten, online chatgroepen waarin vooral kwetsbare jongeren met extreemrechtse ideeën terroristisch geweld verheerlijken. Het verheerlijken en het fantaseren over het plegen van een aanslag is afgelopen jaar een stuk groter geworden.

Leden van de besloten chatgroepen hebben het met elkaar over het kopen van wapens en het maken van bommen. Ze helpen elkaar met wapenhandleidingen, militaire trainingsvideo’s en guerillatactieken om zich zo voor te bereiden op het plegen van een aanslag. Ook delen ze manifesten die aanslagplegers uit andere landen hebben verspreid, livestreams van aanslagen en vereren ze daders als heiligen.

Het Openbaar Ministerie (OM) en de Nationale Politie traden op basis van inlichtingen van de AIVD verschillende keren op en verrichtten vorig jaar ‘diverse’ arrestaties in extreemrechtse kringen. In december 2 mannen veroordeeld wegens opruiing tot een terroristisch misdrijf en deelname aan de terroristische organisatie ‘The Base’.

De inlichtingendienst ziet rechts-extremistische groepen steeds actiever worden, de aanhang toenemen en constateert een algemene groeiende dreiging. Zelfs als ze geen geweld propageren dan nog vormen de extreemrechtse groepen volgens de AIVD ‘een gevaar voor de democratische rechtsorde’.

AIVD jaarverslag 2021

Bron: NOS en EWMagazine

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.