Het rommelt stevig binnen de extreemrechtse partij “Reconquête!” van Eric Zemmour. Eind vorig jaar leken zijn bomen nog tot in de hemel te groeien, toen hij in de peilingen op 19% piekte en ruim voorstond op zijn directe concurrente Marine Le Pen. Enkele weken voor de verkiezingen dacht hij met Marion Maréchal – de bekende nicht van Marine Le Pen – een electoraal goudhaantje binnen gehaald te hebben. Ondertussen mocht hij al hard ontwaken: de presidentsverkiezingen waren een debacle. Reconquête! strandde op nauwelijks 7%. En ondertussen lopen de spanningen tussen de grote ego’s van Zemmour en Maréchal steeds verder op, zoals we in ons artikel van 27 april al vermeldden.

Peiling van november 2021 (Bron: BFMTV)

Marion Maréchal en Eric Zemmour botsten publiekelijk al minstens twee keer frontaal met elkaar. Een eerste keer over het behoorlijk waanzinnige voorstel van Zemmour om een wet goed te keuren die enkel voornamen toelaat die “afkomstig zijn van Franse, regionale kalenders of bekende karakters uit de oude en bijbelse geschiedenis”.

Maréchal nam hier nadrukkelijk afstand van: “De verdediging van de Franse identiteit zal uiteraard gebeuren via een restrictief migratiebeleid en een culturele, educatieve benadering”, stelde ze. Maar “het is niet aan de staat om in de privacy van mensen op te leggen wat de voornamen van die en die zouden moeten zijn”. 

Ook bij een volgende discussie zat het er bovenarms op. Eric Zemmour stelde al meermaals dat “islam en islamisme hetzelfde zijn”. Daarmee bedoelt hij dat er geen verschil is tussen de islam als een religie en het islamisme als een specifiek en fundamentalistisch politiek project. Maréchal sprak die stelling prompt tegen: “dat de islam niets met islamisme te maken heeft, is een vergissing. Om te zeggen dat de twee absoluut samensmelten is natuurlijk ook een vergissing. Ik deel deze formulering niet”, zei ze.

Dat belooft voor de volgende ronde van de Franse verkiezingen. Die vindt plaats op 12 en 19 juni, wanneer de Franse kiezer een nieuw parlement moet samenstellen

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.