Om zijn oplopende gerechtskosten te financieren, zamelt Vlaams Belang-parlementslid Dries Van Langenhove al een hele tijdje Bitcoins in. Nadat Van Langenhove eerder al mondeling oproepen deed, lanceerde hij in februari 2021 een fondsenwervingscampagne. Hij kreeg hiervoor onder meer de steun van het neofascistische Voorpost. Uit onderzoek van Het Observatorium blijkt dat er sedertdien – ondanks de uitgebreide communicatie – amper 5 donatoren waren die samen 0,074 Bitcoin (huidige koers: 1.437 euro) stortten. Het gros van de ingezamelde Bitcoins kwamen uit een “cryptowallet” die op dat moment een waarde van zowat 500.000 euro had. Op 15 juli beslist de Gentse raadkamer over de verwijzing van verschillende leden van Schild & Vrienden – waaronder Dries Van Langenhove – voor het aanzetten tot discriminatie, haat, geweld, holocaustontkenning en verboden wapenbezit.

Er kwam 0,074 Bitcoin in de cryptowallet van Dries Van Langenhove binnen.

Bij vier van de vijf transacties ging het om bijzonder kleine bedragen. De grootste storting bedraagt 0,06 Bitcoin (1.168 euro) afkomstig van een wallet die toen een waarde van ongeveer 500.000 euro (12,62 Bitcoin) had. Op het moment van die transactie piekte de waarde van de Bitcoin immers op meer dan 40.000 euro. Sedertdien halveerde de koers van de Bitcoin.

De “cryptowallet” van de grootste donateur bevatte 12,6 Bitcoin.

Oproep van Voorpost die Dries Van Langehove via zijn Telegram-kanaal verspreidde.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.