In januari 2022 maakte de Nederlandse extreemrechtse politicus Thierry Baudet bekend dat hij eigen scholen wilde oprichten. Die moesten paal en perk stellen aan de vermeende ‘woke-gekte’ die in het courante onderwijs zou heersen en deel gaan uitmaken van een op te bouwen ‘parallelle samenleving’.

Concreet wilde Baudet vijf basisscholen stichten die hij Renaissancescholen noemt. Een eerste school opende eind augustus op een clandestiene plek in Almere. Die plek blijkt inmiddels een gebouw van Scouting Nederland te zijn, wat voor opschudding zorgde. De scoutsvereniging is immers politiek neutraal. Het schooltje telde amper vier leerlingen. Dat aantal ligt veraf van wat de extreemrechtse partij aankondigde.

Woke-vrij

Eerder had Ralf Dekker, politicus van Forum voor Democratie en voorzitter van de aan Baudets partij gelieerde de Tocquevillestichting, immers laten weten dat er onder meer vraag is naar apart onderwijs omdat in de coronaperiode ouders weigerden hun kind met mondmasker naar school te sturen. Het door extreemrechts gecreëerde onderwijs moet uiteraard excelleren want, zo luidt de kritiek van Baudet en C°, kinderen leren niet meer fatsoenlijk rekenen en ook taal zou erop achteruitgaan. Maar vooral krijgen kinderen en jongeren in het onderwijs ‘leugens’ te horen. ‘Linkse praatjes’ van linkse leerkrachten, exact dezelfde kritiek die in Vlaanderen ook een Tom Van Grieken bij elke met het onderwijs verbonden gelegenheid laat horen. Welke zijn dan die ‘linkse leugens’ aldus Baudet en de zijnen? Klimaatverandering, want daar is volgens hen niks van aan, net als corona dat gewoon een compleet complot heet te zijn. En lessen over ‘gender’ of ‘geslachtsverandering’, wat ze omschrijven als een ‘decadente modetrend’, opgelegd door een mysterieuze ‘woke-agenda’. Naast de klinkklare onzin is bij Baudet de samenzweringstheorie nooit veraf. De vaak van vrouwenhaat verdachte Baudet wenst dat de onderwijzers in zijn schooltjes vooral mannen zijn. Menig Vlaams woke-criticus zal op beide oren slapen: “Hier geen negatief gedoe over witte mannen”, aldus FvD-er Dekker.

De Nederlandse wetgeving laat de stichting van dergelijke instellingen toe als particulier onderwijs. Het in Nederland veelbesproken Artikel 23 van de grondwet laat toe dat iedereen een school kan starten. Als de klas bevolkt wordt met leerlingen die schoolplichtig zijn dan moeten Burgemeesters en Wethouders (schepenen in België) van de betrokken gemeente toestemming verlenen. De financiering van deze scholen moet evenwel ook particulier gebeuren waardoor de kosten voor de ouders hoger liggen dan in het officiële onderwijs.

Forumland

De idee van een eigen onderwijsnet past in Baudets ruimere betrachting om een ‘parallelle samenleving’ uit te bouwen. Vorig jaar al, midden 2021, plakte de extreemrechtse politicus een naam op dit alternatief maatschappijproject: Forumland. Behalve de hogervermelde schooltjes moet die alternatieve wereld bestaan uit digitale tools en fora en een eigen cryptomunt. De besloten extreemrechtse natie die zo tot stand zou moeten komen is enkel voor ‘gelijkgestemden’. In de reële wereld zouden bevriende horecazaken onderling getipt worden, waardoor je ook daar met medestanders kan afspreken.

In één van zijn columns in de Nieuwe Revue vergeleek auteur, columnist en zanger Jerry Hormone (pseudoniem van Jeroen Aalbers) Baudets plan met dat van de sekte van Jim Jones. Deze sekteleider lokte eind jaren 1970 een duizendtal volgers mee naar de jungle in Guyana waar ze, dag en nacht gehersenspoeld via aan de bomen opgehangen luidsprekers, uiteindelijk collectief zelfmoord pleegden.

Vlaamse vrienden

Thierry Baudet maakte doorheen de jaren goede vrienden in Vlaanderen. Hij was de gastvedette op het sponsordiner van Doorbraak, nog voor dat medium helemaal degenereerde. Gewezen N-VA-staatssecretaris Theo Francken trad als spreker op tijdens één van de FvD-congressen. Toen de jongerenorganisatie van Baudet in opspraak kwam door openlijk antisemitisme, deed Francken dat af als “jeugdig geaap” en betreurde hij de destabilisering die dit voor Baudets politiek project betekende. FvD maakt overigens nog steeds deel uit van dezelfde fractie (Europese Conservatieven en Hervormers) in het Europese Parlement. Het extreemrechtse Vlaams Belang mag niet ontbreken. Gerolf Annemans was lyrisch over de “briljante, intellectuele, literaire en charismatische Baudet’. Voor die andere Vlaams Belanger, Sam Van Rooy, was hij “een vriend”. Die vriend gooide zich resoluut op de corona- en klimaatontkenning en stelt zich vandaag zonder blikken of blozen op als een Poetinvriend, zoals Het Observatorium al eerder uit de doeken deed.

Catacomben en cordon

Baudet was voordien, in 2014, ook gastspreker op de IJzerwake. Daar noemde hij het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang “intellectueel fascisme”. Nochtans scheidt dat cordon sanitaire extreemrechts netjes van de democratische, politieke besluitvorming en houdt het ze in hun… parallelle wereld. Dat was historisch ook al het geval toen al deze mensen ressentimentvol over de bestraffing van de collaboratie met de nazi-bezetter in hun parallelle wereld zaten… de catacomben van de politiek.

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.