Yvan Benedetti, woordvoerder van de Franse Nationalistische Partij, werd dinsdag in Parijs veroordeeld tot een boete van 10.000 euro voor het ontkennen van de genocide op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De rechtbank veroordeelde hem ook tot het betalen van 1.500 euro schadevergoeding en 2.000 euro aan proceskosten aan de Internationale Liga tegen Racisme en Antisemitisme (LICRA), die zich als burgerlijke partij had aangesloten.

In een artikel op de extreemrechtse site “Jeune Nation” beschreef Yvan Benedetti de 6 miljoen doden door de Holocaust als een “uitgevonden” cijfer, dat “gebaseerd is op een verzinsel”, “een symbolisch nummer uit de zionistische propaganda”.

Begin 2000 was Benedetti gemeenteraadslid in Vénissieux voor het Front National. In 2011 werd hij uit de partij van Le Pen gezet omdat hij zichzelf in een interview definieerde als “antisemitisch en anti-joods”. Een jaar later werd hij de voorzitter van de extreemrechtse beweging L’Oeuvre Français. Benedetti’s organisatie L’Oeuvre Français werd in 2013 ontbonden na de dood in juni 2013 van de antifascistische activist Clément Méric tijdens een gevecht met extreemrechtse militanten.

Op 2 december 2022 wacht hem nog een proces. Benedetti wordt dan berecht voor de aanranding van een team van het programma Quotidien tijdens een demonstratie in 2019 tegen de opening van een instelling voor lesbische paren en alleenstaande vrouwen.

Bron: Times of Israël

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.