Het Spaanse gerecht verwijst 28 verdachte rechtsextremisten naar de rechtbank door. Ze worden verdacht van deelname aan een neonazistische aanval in Valencia op 9 oktober 2017. Die dag werden activisten en journalisten aangevallen. Er raakten 11 mensen gewond. Het openbaar ministerie beschuldigt de 28 onder meer van van haatmisdrijven, openbare ordeverstoring, geweld, mishandeling en drugshandel. Naast boetes worden er celstraffen tussen 3 en 7 jaar geëist.

Hoofdbeschuldigde is Vicente Estruch, ook gekend als El Alfarrasí. Hij runde jaren een sportschool en rekruteerde van daaruit tal van jongeren. Hij draagt verschillende neonazistische tatoeages, waaronder het gezicht van Adolf Hitler (zie bovenstaande foto). Daarnaast was Estruch een van de sleutelfiguren achter de extreemrechtse ultra’s van de topvoetbalclub Valencia. In 2019 legde de club de ultra’s een stadionverbod op, omdat ze jarenlang andere fans bedreigden en aanvielen.

Het openbaar ministerie verdenkt de beschuldigden ook van drugshandel. Tijdens voetbalwedstrijden zouden ze cocaïne verkocht hebben.

De partijen kwamen overeen dat de rechtszaak in de zomer van 2023 zou beginnen.

Bron: El Espanol

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.