De laatste strapatsen van de Nederlandse extreemrechtse politicus Thierry Baudet zouden wel eens de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn. Bij de linkse en centrumpartijen lijkt er eensgezindheid te groeien over de noodzaak van een cordon sanitaire.

Afgelopen woensdag werd de leider van Forum voor Democratie in het parlement het woord ontnomen. Baudet noemen de Engelse instelling waar minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) school liep een opleidingsplek „voor spionnen”. „Het bewijs van de verbondenheid van de geheime diensten, marxisme en de mondiale deep state.”

Daarop stapte de regering collectief op en verliet het parlementaire halfrond, een unicum in de Nederlandse geschiedenis. Baudet mocht ook de rest van de avond niet meer spreken, een ongekend strenge sanctie. 

Dit incident was maar het laatste in een lange rij. Het gekendste is het “tribunalen-dreigement” afgelopen november van een partijgenoot van Baudet.  Daarop kreeg Sjoerd Sjoerdsma, het parlementslid aan wie het gericht was, verschillende doodsbedreigingen. Een van de bedreigers werd vorige week veroordeeld en kreeg een taakstraf van 160 uur.

Nadat ze extreemrechts jarenlang mee in bad hebben proberen te trekken, lijken de andere partijen het nu over een andere boeg te gooien. “Ze kiezen voor het trekken van een grens. Het is niet zozeer confronteren, meer isoleren. Het gaat in de richting van een cordon sanitaire”, aldus Leonie De Jongh, politicoloog aan de  Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: NRC

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.