Een aantal politici van de Duitse extreemrechtse partij AfD planden een bezoek aan een door Rusland bezet gebied in Oost-Oekraïne. Ze gingen er de “humanitaire situatie” onderzoeken. Volgens Christian Blex, parlementslid in Noordrijn-Westfalen, is dat nodig omdat “de berichtgeving van de westerse media uiterst eenzijdig is”. Na een wereldwijde storm van kritiek werd de trip in allerijl weer afgeblazen.

Tijdens het bezoek zou de AfD-delegatie Russische bescherming krijgen. Critici benadrukken dat de trip door het Poetin-regime voor propagandadoeleinden uitgebuit zal worden. Andrij Melnyk, de Oekraïense ambassadeur in Berlijn, zei op Twitter dat de reis de “vernietigingsoorlog” van Rusland ondersteunde en riep de Duitse binnenlandse inlichtingendienst op om onderzoek te doen.

Het is niet voor het eerst dat extreemrechtse politici zich in hun steun voor Rusland verslikken. Zo kwam de Franse Marine Le Pen in de problemen door haar hechte relatie met én financiële steun van Vladimir Poetin. Ook de Nederlander Thierry Baudet kwam voor zijn Poetinliefde in een storm van kritiek terecht. In Italië weigerde Matteo Salvini in maart 2022 – in volle oorlog – dan weer in te gaan op de vraag van een Poolse burgemeester om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. Dichter bij huis moest Vlaams Belang in diezelfde periode een gespreksavond met Georgy Kuznetsov in laatste instantie afblazen. Kuznetsov is de consul-generaal voor Rusland in Antwerpen.

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.