patriot front

De militaire veteranenorganisatie Task Force Butler pleit er voor om harder op te treden tegen Patriot Front, een Amerikaanse witsupremacistische en neofascistische organisatie die marsen in uniform organiseert. Volgens de veteranen bieden de bestaande Amerikaanse wetten voldoende mogelijkheden om Patriot Front strafrechtelijk te vervolgen.

Task Force Butler, opgericht door oorlogsveteraan Kristofer Goldsmith, gebruikt “Veterans Fighting Fascism” als baseline. Het publiceerde deze week een rapport waarin leden van Patriot Front worden geïdentificeerd en strafrechtelijke statuten worden opgesomd die tegen hen kunnen worden gebruikt.

De veteranen willen Patriot Front onder meer wettelijk aansprakelijk stellen voor “politiek en raciaal gemotiveerde intimidatie van kwetsbare minderheidsgemeenschappen”, “het terroriseren van lokale bewoners”, “gewelddaden” en het verspreiden van een “etno-nationalistische agenda”. Goldsmith hoopt actie aan te zwengelen door te beschrijven wat volgens hem bewijs is tegen tientallen leden van het Patriot Front.

Aan NBC News verklaarde Goldsmith het volgende: “Wij als veteranen zijn het zat om te zien hoe fascisten rondrennen, mensen pijn doen en niet voor de rechter worden gebracht.”

Afgelopen juni arresteerde de Amerikaanse politie 31 leden van Patriot Front op weg naar een LGBTQ-event in de staat Idaho. De groep was uitgerust met oproerschilden, scheenbeschermers en ten minste één rookgranaat. “Ze kwamen om rel te schoppen”, aldus een lokale politiecommissaris.

Bron: ABC News

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.