De extreemrechtse partij Sverigedemokraterna leveren voortaan de voorzitters voor de commissies Justitie, Buitenlandse Zaken, Economie en Arbeidsmarkt in het Zweedse parlement. Bovendien halen ze het vice-voorzitterschap van de commissies Burgerlijke Zaken, Verkeer, Defensie en Belastingen binnen.

De beslissing werd vrijdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring van de vier rechtse partijen die in gesprek zijn om een ​​coalitieregering te vormen. Ulf Kristersson, de leider van de centrumrechtse Moderates, de partij die op de derde plaats eindigde, heeft de taak gekregen een regering te vormen. Zeer waarschijnlijk treden de Zweedse Democraten tot de regeringscoalitie toe.

Na de recente verkiezingen van 11 september is Sverigedemokraterna, een nationalistische en anti-immigratiepartij met wortels in de neonazistische beweging, de op een na grootste politieke formatie van Zweden. De partij maakt deel uit van het rechtse blok dat een nipte meerderheid in de Riksdag won.

In Europese kringen stijgt ondertussen de ongerustheid. Vanaf 1 januari 2023 neemt Zweden het EU-voorzitterschap over van Tsjechië en draagt ​​het vervolgens op 1 juli 2023 volgend jaar over aan Spanje. Gevreesd wordt dat de extreemrechtse partij op de Europese besluitvorming zal proberen door te wegen.

Beeld: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.