Het Britse leger is steeds meer het doelwit van infiltratie door rechtsextremisten. Zo blijkt uit cijfers die het ministerie van Defensie vrijgaf. Sedert 2019 zijn 40 soldaten, matrozen en luchtmachtpersoneel opgevolgd voor extreemrechts extremisme. Twintig onder werden doorverwezen naar het gespecialiseerde de-radicaliseringprogramma Prevent.

De doorverwijzingen voor rechtsextremisme verdubbelden van vijf in 2019 naar 10 tussen januari 2021 en april 2022. In dezelfde periode waren er ongeveer evenveel doorverwijzingen voor categorieën islamitisch extremisme, “geen duidelijke ideologie” en “contraterrorisme-gerelateerde activiteit”. In de afgelopen drie jaar werd geen enkele Britse militair opgevolgd voor “links, anarchistisch en single issue” terrorisme, of Noord-Ierland-gerelateerde kwesties. Het rechtsextremisme in het Britse leger is dus al goed voor de helft van de doorverwijzingen.

Uit een rapport van de parlementaire Inlichtingen- en Veiligheidscommissie blijkt dat er zowel sprake is van externe individuen die zich bij het leger willen aansluiten, als interne extreemrechtse cellen die binnen het leger rekruteren. Zo sloeg de Royal Navy al in 2020 alarm, toen bekend werd dat er witte supremacisten naar het Prevent-programma waren doorverwezen, maar wel in het leger mochten blijven.

Volgens het door de Britse inlichtingendienst MI5 geleide Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC) is militaire ervaring “een bron van legitimiteit” onder extreemrechtse terroristische groeperingen. Het centrum merkte op dat leden via het leger training proberen te krijgen.

Bron: Independent, Express

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.