extreemrechts

Tweeëntwintig jonge extreemrechtse activisten van Génération Identitaire, de Franse tegenhanger van Schild & Vrienden, moeten zich vandaag voor de rechtbank verantwoorden. Op 5 oktober 2018 vielen ze in Marseille met geweld de gebouwen van de SOS Méditerranée binnen, een NGO die zich inzet om vluchtelingen van de verdrinkingsdood op de Middellandse Zee te redden.

Die dag belde een jonge vrouw aan bij het appartement van SOS Méditerranée om “als vrijwilliger te worden gerekruteerd”. In haar kielzog drongen een twintigtal activisten van Génération Identitaire het gebouw binnen. De actievoerders verlieten het gebouw pas na tussenkomst van de politie die hiervoor traangas inzette. 

Een van de beschuldigden is Jérémie Piano, een kandidaat van de extreemrechtse Reconquête-partij van Eric Zemmour. Piano werd in het verleden al meermaals veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

Ook Anne-Thaïs du Tertre verschijnt voor de rechtbank. Ze is beter gekend als Thaïs d’Escufon, de 23-jarige student en voormalige woordvoerder van Génération Identitaire. Die extreemrechtse organisatie is ondertussen opgeheven.

De 22 beklaagden riskeren tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro. 

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.