Na de verkiezingen die afgelopen maand extreemrechts tot de grootste Italiaanse partij maakten betoogden zaterdag een honderdduizend mensen door de straten van Rome tegen fascisme en voor sociale en democratische rechten. Precies een jaar geleden werd hun vakbondslokaal nog door neofascisten bestormd.

Rome, 9 oktober 2021, één jaar geleden. Neofascistische elementen van de organisatie Forza Nuova nemen de leiding van een anticoronabetoging en voeren een raid uit op het hoofdkwartier van ’s lands grootste vakbond, de CGIL (Confederazione Generale Italiana del Lavoro). In het gebouw worden zware vernielingen aangericht. De leiders van de neofascistische aanval worden geïdentificeerd en gearresteerd. Op camerabeelden werd onder meer de neofascistische, veroordeelde criminele leider van Forza Nuova, Roberto Fiore, herkend.

Een week later, op zaterdag 16 oktober, kwamen tussen de 50.000 (politiecijfers) en 200.000 (organisatoren) mensen samen op het Piazza San Giovannini. De CGIL kreeg hierbij de steun van de twee kleinere Italiaanse bonden (CSIL en UIL). Samen tellen deze drie bonden meer dan elf miljoen leden. Ook tal van buitenlandse delegaties, waaronder een sterke delegatie van het ABVV, kwamen er onder de slagzin ‘Nooit meer fascisme’ hun solidariteit betuigen.

Afgelopen zaterdag, 8 oktober 2022, werden de intussen volledige herstelde lokalen plechtig heropend. Dat gebeurde nadat de CGIL een massamanifestatie organiseerde door de straten van Rome. Tienduizenden mensen, volgens de organisatoren honderdduizend, stapten van de Piazza della Republica naar de Piazza del Popolo. Ook nu waren buitenlandse delegaties aanwezig om hun solidariteit te betonen, onder wie opnieuw een sterke delegatie van het socialistische ABVV.

Intussen is de politieke situatie in Italië behoorlijk veranderd. Het zakenkabinet-Draghi viel en vervroegde verkiezingen bezorgden het rechtse blok van Fratelli d’Italia, Lega en Forza Italia het initiatief, niettegenstaande meningsverschillen en spanningen binnen dat blok. Vooral het feit dat binnen dat rechtse blok het genormaliseerde Fratelli d’Italia de leiding neemt baart zorgen.

Niettegenstaande hun geslaagde mobilisatie en hun massale ledenaantal nemen de vakbonden een voorzichtige, afwachtende houding aan ten aanzien van het kabinet-Meloni dat momenteel in de maak is. Hierbij behouden de bonden afstand van het politieke veld. In een gesprek met het dagblad Corriere della Sera liet CGIL-algemeen-secretaris Maurizio Landini weten dat hij zonder vooroordelen vertrekt en met iedereen wil praten maar dat de stem van de werkende mensen, zeker in deze crisistijden, moet gehoord worden. Het is maar de vraag of ze vanuit de nieuwe regering ook zo over vakbonden en middenveld denken.

Bron: Corriere della Sera

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.