Op zaterdag 16 oktober verzamelde een grote mensenzee op het Romeinse Piazza San Giovanni als reactie op de aanval van neofascisten en antivaxers op de hoofdzetel van Italië’s grootste vakbond, de CGIL. Volgens de organisatoren waren ze met 200.000; de politie hield het op 50.000. Op 11 oktober berichtte Het Observatorium over deze door de neofascisten van Forza Nuova georganiseerde raid waarna de twee centrale leiders gearresteerd werden. Die raid volgde op een betoging tegen de verplichte invoering van de green pass, het vaccinatieticket, dat de bonden in Italië ook op de werkvloer willen invoeren.

Voor deze antifascistische reactie sloegen alle nationale Italiaanse bonden de handen in elkaar. Naast de van oorsprong communistische CGIL (met 5,8 miljoen leden de grootste bond in Europa), de christendemocratische CSIL (bijna 4 miljoen leden) en de sociaaldemocratische UIL (2,2 miljoen leden). Achter de centrale slagzin ‘Nooit meer fascisme’ verzamelden delegaties uit alle Italiaanse regio’s en beroepstakken die met 800 bussen en een tiental speciale treinen naar de hoofdstad waren afgezakt. Vanuit België waren een drietal syndicale delegaties van het ABVV die de dag nadien hartelijk ontvangen werden op de hoofdzetel van de CGIL.

De Partito Democratico (PD) verzamelde intussen honderdduizend handtekeningen voor een petitie die het verbod van het neofascistische Forza Nuova vraagt. De centrumlinkse partij wil die eis nu voorleggen in het parlement. Die roep weerklonk ook op de samenkomst op het Piazza San Giovanni, historisch een symbolische plek voor de Italiaanse linkerzijde.

In zijn toespraak tot de manifestanten zei Maurizio Landini, de algemene secretaris van de CGIL, dat het niet ging om een reactie op de ‘squadristi fascisti’, een vergelijking met de fascistische benden van Mussolini die honderd jaar geleden hun aanval op de arbeidersbeweging inzetten. Het ging hem ook over het land veranderen en “de deuren te sluiten voor elk politiek geweld”.

Eerder werden in Italië door neofascisten al kleinere vakbondslokalen beklad of beschadigd. Ondanks zijn sociale demagogie keert extreemrechts zich altijd tegen de georganiseerde arbeidersbeweging en tegen de belangen van de werkende mensen.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.