extreemrechts

De Italiaanse extreemrechtse politici Giorgia Meloni (Fratelli d’ Italia) en Matteo Salvini (Lega) doen er in de aanloop van de Italiaanse verkiezingen alles aan om eenheid uit te stralen. Niets is evenwel minder waar. Tussen beiden smeult er een harde strijd om het politieke leiderschap op extreemrechts. De strijd spitst zich toe op de sancties tegen Rusland en de samenstelling van een eventuele regering. Het is onvermijdelijk dat die binnenkort tot een ontknoping komt.

Wissel van de macht

Komende 25 september trekken de Italianen naar de stembus. Volgens peilingen zouden de extreemrechtse partijen van Meloni en Salvini samen 37% van de stemmen halen. Dat is een pak minder dan de 44% die ze in juli 2019 nog samen haalden. Toen was de Lega – nog steeds volgens peilingen – alleen al goed voor 37%. Sedertdien kantelden de onderlinge verhoudingen: terwijl de Lega als een pudding in elkaar zakte, stegen de Fratelli d’ Italia sterk. De twee zijn grotendeels communicerende vaten, want hun onderlinge rivaliteit verklaart. De partij van Meloni zou bij de volgende verkiezingen nipt de grootste worden, op de voet gevolgd door het progressieve Partido Democratico.

Voormalige Poetin-adepten

Dat beide partijen op een andere Ruslandkoers zitten, is al geruime tijd geweten. Tot voor kort was Matteo een van de grootste Poetin-supporters. Zo weigerde Salvini in maart 2022 – in volle oorlog – in te gaan op de vraag van een Poolse burgemeester om de Russische agressor te veroordelen. Ook Meloni uitte in het verleden haar bewondering voor Poetin, maar maakte sneller dan Salvini een opportunistische bocht. De splijtzwam tussen beiden spitst zich nu toe op het nut van sancties tegen Rusland, een van de belangrijkste politieke vraagstukken van dit moment. Salvini trekt die – voorspelbaar – in twijfel, terwijl Meloni hamert op de effectiviteit ervan.

Bikkelen om de postjes

Wie welke postjes krijgt in een gezamenlijke regering is zo mogelijk nog een grotere splijtzwam. Salvini aast openlijk op de post van minister van Binnenlandse Zaken. Vanuit die positie provoceerde hij in het verleden voortdurend NGO’s en reddingsschepen die vluchtelingen van de verdrinkingsdood redden. Hij is uiteraard niet vergeten dat die provocaties cynisch genoeg aan de basis van zijn ongekend electoraal succes lagen. Net daarom is Giorgia Meloni niet van plan om Matteo Salvini zijn kunstje te laten overdoen. Matteo Salvini plaatst dan weer grote vraagtekens bij de claim van Meloni naar het toekomstig eerste ministerschap. Daarmee zou Salvini immers definitief het leiderschap van Giorgia Meloni moeten erkennen.

Rechtse broedertwisten

Italiaans (extreem)rechts heeft een lange traditie van bloedige broedertwisten. In 1994 werd de klinkende verkiezingsoverwinning en regeringsdeelname van Silvio Berlusconi verpest doordat de Lega Nord van Umberto Bossi de regering na amper 8 maanden liet vallen. En vanaf 2008 zorgde het voortdurende gekibbel tussen Silvio Berlusconi en Gianfranco Fini voor een quasi permanente regeringscrisis.

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.