In Zweden nam de extreemrechtse politicus Daniel Cedergren ontslag nadat hij werd ontmaskerd voor het verzenden van racistische afbeeldingen, teksten in privéchats over het ophangen van zwarte mensen, vermoorden van Somaliërs, moslims en de Holocaust.

Het tijdschrift Expo onthulde en confronteerde Daniel Cedergren, een toppoliticus van de Zweedse Democraten, met de racistische afbeeldingen en teksten die hij deelde in privéchats. Aanvankelijk beweerde hij dat hij zich de chats of de beelden niet herinnerde, maar een paar uur later kondigde hij aan dat hij ontslag had genomen.

Cedergren is niet de eerste de beste politicus van de Zweedse Democraten. Hij is lijsttrekker voor de lokale verkiezingen in Järfälla en derde voor de parlementsverkiezingen in de regio Stockholm.
Eerder kwamen al andere politici van de Zweedse Democraten in opspraak nadat ze duidelijk maakten moslims te willen uitroeien, antisemitische complottheorieën verspreidden en nazi’s verheerlijkten. De kandidaat voor de Zweedse Democraten in Åmål, Björn Halldin, schreef op zijn facebookpagina onder meer boodschappen als “”Is het niet tijd dat we deze verdomde moslims uitroeien?”. De kandidaat voor de partij in Gagnef, Göran Nordin, richtte zijn afschuw ook op moslims in het algemeen en Somaliërs in het bijzonder.

Daniel Cedergren is niet de enige die ontslag nam. Na een artikel in Expo en Expressen nam ook Lena Cederlid, kandidaat voor de Zweedse Democraten in Falun. Uit het artikel bleek ze op het Russische socialemediaforum VK zich de vraag te hebben gesteld waarom er niet meer vluchtelingenfaciliteiten afbranden nadat vluchtelingen “verbranden, verkrachten, moorden, plunderen, stelen, bedriegen met uitkeringen en ons land haten”. Op het mediaplatform beschreef ze zichzelf in het najaar van 2017 als een “trots lid” van DFS, een nationalistische en antisemitische organisatie met neonazi linken.

Op zondag 11 september vinden in Zweden verkiezingen plaats. De Zweden kiezen een nieuw parlement, en er zijn ook regionale en lokale verkiezingen. Volgens opiniepeilingen zouden de extreemrechtse Zweedse Democraten met ruim 20% de tweede grootste partij kunnen worden.

Bron: Expo, Expo, TRT World

Afbeelding: Expo

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.