Het Observatorium ontdekte dat er linken zijn tussen Vlaams Belang Jongeren, Schild & Vrienden en de internationale neonazistische netwerkorganisatie White Lives Matter (WLM). De beheerder WLM Flanders beheert ook een Facebook-pagina van Vlaams Belang Jongeren. In de harde kern van het Telegram-kanaal van WLM Flanders is een persoon actief die gelieerd is aan Schild & Vrienden van VB-parlementslid Dries Van Langenhove. Ook de voormalige N-VA en VB-politica Carrera Neefs blijkt tot de kerngroep van WLM Flanders te behoren. Het van oorsprong Amerikaanse White Lives Matters is internationaal vertakt en wordt door experten in verband gebracht met white power, racisme, homofobie, antisemitisme, anti-feminisme en neonazisme. De Vlaamse afdeling van WLM is gespecialiseerd in de verspreiding van witte suprematie-propaganda in centrumsteden als Antwerpen, Gent, Kortrijk, Brugge, Roeselare. Op haar Telegram-kanalen grossier de organisatie in haatberichten. Maar daar blijft het niet bij. Eind augustus riep WLM Flanders op om in Gent een fuif van een linkse studentenorganisatie te verstoren. De politie werd evenwel op voorhand over de actie getipt.

White Lives Matter

White Lives Matter (WLM) werd opgericht als een racistische reactie op de Black Lives Matter-beweging. WLM beschrijft zichzelf als “toegewijd aan de promotie van het blanke ras en het nemen van positieve actie als een verenigde stem tegen problemen waarmee ons ras geconfronteerd wordt”. Nog volgens WLM wordt “de vezel en integriteit waarop onze natie is gegrondvest” ontrafelt “door homoseksualiteit en raciaal gemengde relaties”. Volgens de gespecialiseerde onderzoeksgroep ADL wil WLM niet alleen het “witte raciale bewustzijn” verhogen, maar is hun einddoel “de vorming van blanke etnostaten in Noord-Amerika, Europa en Australië.”

In de Verenigde Staten, waar WLM ontstond, werkt de organisatie samen met uitgesproken neonazistische organisaties als “Aryan Renaissance Society” en “National Socialist Movement”. White Lives Matter maakt deel uit van de “Aryan Nationalist Alliance”, een koepel van 24 witte suprematie groeperingen.

Jason Brown, een gekende neonazi, met een spandoek van de National Socialist Movement tijdens een White Lives Matter-demonstratie in Orlanda (VS). Bron: ADL.

Een van de zelfverklaarde oprichters van WLM, Rebecca Barnette, beweert dat joden en moslims bondgenoten zijn in een poging “genocide van epische proporties tegen blanken te plegen”. Tijdens een WLM-flitsdemonstratie op 15 januari 2022 in Texas hield een activist een bord vast met de boodschap: “Joden zullen ons niet vervangen.” Op 1 maart 2022 werd op het officiële WLM-Telegramkanaal de boodschap verspreid dat de oorlog in Oekraïne door Joden is georkestreerd.  

Een van de andere oprichters, Kevin Harris, draagt stelselmatig neonazistische logo’s op zijn kledij. Waaronder het logo van Stormfront, het grootste witte supremacistische webforum ter wereld, of het nummer “1488”. Dat laatste is een veelvoorkomend neonazi-symbool waarbij “14” verwijst naar “The 14 Words” (“We must secure the existence of our people and a future for white children“) en “88” staat voor de letters HH (“Heil Hitler”).

Het veelgebruikte neonazistische symbool “1488”

Doorheen de jaren groeide WLM uit tot een internationaal vertakt netwerk. In Europa zijn er onder meer afdelingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Rusland (zie afbeeldingen hieronder). In maart 2021 schakelde de moederorganisatie voor communicatie en werving op Telegram over. Via dat kanaal wisselen de nationale afdelingen intensief met elkaar uit.

White Lives Matter Vlaanderen

Ook in Vlaanderen is er een afdeling van White Lives Matter actief. WLM Flanders lanceerde een eigen Telegram-account op 6 oktober 2021. Daarnaast communiceert WLM Flanders via Facebook en Instagram. De Facebook-pagina wordt door bijna 5.000 mensen gevolgd. De Instagram-pagina is met 271 volgers minder succesvol.

De wereldwijde WLM-afdelingen zijn gespecialiseerd in het verspreiden van propaganda in de publieke ruimte. Goedkope distributie van propaganda is een veelgebruikte strategie van witte supremacistische groepen omdat het een laag risico met zich meebrengt en een groot publiek kan bereiken. Ook de Vlaamse afdeling zette al tal van acties op. Hieronder ziet u afbeeldingen van acties in Roeselare, Brugge, Kortrijk, Gent en Antwerpen. In de verslaggeving op sociale media over de acties worden regelmatig haatdragende boodschappen verspreid.

Actie in Antwerpen met als commentaar: “Sta op tegen anti Blanke discriminatie!”.
Actie in Gent met commentaar: “een linkse stad dat stinkt naar communisme” en “Links? We gaan Gent overnemen.”
Actie in Roeselare met commentaar “Beide stations zo goed als vol geplakt met feministische stickers en andere rotzooi”.
Banneractie aan het station van Gentbrugge.

Ook de commentaren in het Telegram-account van WLM Flanders bulken van de haatberichten, die blijkbaar niet worden gemodereerd.

WLM Flanders beperkt zich evenwel niet tot propaganda-acties en verbaal geweld. Afgelopen 31 augustus riep WLM Flanders op om een fuif van de Actief Linkse Studenten in Gentbrugge te verstoren. De oproep lekte op voorhand uit, en werd zowel door de federale als de Gentse politie opgevolgd.

Oproep om een evenement van de Actief Linkse Studenten te verstoren.

Nadat de oproep vroegtijdig gelekt was, greep de moderator in en verwijderde ongekende profielen uit de Telegram-groep. Opvallend genoeg legt de moderator een link tussen de politiediensten en “ANTIFA”.

Op basis van berichten van de politie werden heel wat profielen uit de groep verwijderd.

Linken met Vlaams Belang en Schild & Vrienden

Het overzicht van de overblijvende leden – die de beheerder dus persoonlijk kent – biedt interessante inzichten. Zo behoort de voormalige N-VA en VB-politica Carrera Neefs tot de harde kern van White Lives Matter Flanders. Neefs raakte vooral bekend toen ze in november 2020 ostentatief bloemen op het graf van een SS’er legde. Op de IJzerwake mocht ze dan weer wapperen met een vlag van het nazistische Deutsches Rote Kreuz.

Een andere opvallende figuur is “Dion 1302”, die banden heeft met Schild & Vrienden van VB-parlementslid Dries Van Langenhove. Op onderstaande foto zie je hem met een Vlaamse strijdvlag, leeuwenmasker en T-shirt van Schild & Vrienden.

Tenslotte zijn er bewijzen dat ook de beheerder van WLM Flanders banden heeft met Vlaams Belang, meer bepaald met Vlaams Belang Jongeren. Op 30 mei kondigde de beheerder in het Telegram-account aan dat er Facebook-pagina van WLM Flanders is. Er werd opgeroepen om dit te delen. De volgende dag, op 31 mei, laat dezelfde beheerder weten dat er een fout op de omslagfoto van de Facebook-pagina staat, maar dat die ondertussen rechtgezet is. Hij post daar een afbeelding over. Wat de beheerder blijkbaar over het hoofd zag, is dat men kan zien dat hij/zij ook beheerder van een ander FB-account is: dat van een Vlaams Belang Jongeren-pagina. Welke FB-pagina exact is moeilijk te achterhalen en dient verder onderzocht te worden. Wel is het duidelijk dat het een logo van Vlaams Belang Jongeren is.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.