extreemrechts

Het Amerikaanse internetbedrijf Cloudflare heeft besloten om het extreemrechtse haatforum Kiwifarms te blokkeren. Volgens Cloudflare, een internetdienstverlener, omdat “de retoriek op de Kiwifarms-site en specifieke, gerichte bedreigingen zijn de afgelopen 48 uur zo geëscaleerd dat we geloven dat er een ongekende noodsituatie en onmiddellijke bedreiging voor het menselijk leven is.”

Via het haatforum Kiwifarms worden al ruim 10 jaar aanvallen op transpersonen beraamd. Ondanks de vele waarschuwingen weigerden de techbedrijven in te grijpen. Tot de transgenderactivist Clara Sorrenti (ook bekend als Keffals) bekend maakte hoe erg de haatcampagnes haar leven beïnvloedden. Nadat in haar naam een valse aankondiging over een bloedblad werd verspreid, bestormden politieagenten met getrokken wapens haar woning. Ze vluchtte naar een hotel nadat haar privé-adres op het haatforum bekend werd gemaakt. In het hotel werden binnen de kortste keren tientallen pizza’s voor haar geleverd, waarmee de homofobe actievoerders aantoonden dat ze haar nieuwe schuilplaats kenden. Ook naar Europa vluchten bracht voor Sorrenti geen soelaas. De foto van haar nieuwe verblijfplaats stond snel op de website van Kiwifarms.

En daarmee was de kous niet af. Ook andere LGBTQ-vriendelijke instellingen kregen het hard te verduren. Nadat de artsen van een kinderziekenhuis in Boston wekenlang gestalkt werden, moest het gebouw uiteindelijk voor een valse bommelding ontruimd worden. Verder werd via het forum van Kiwifarms een noodtelefoonlijn voor LGBTQ-tieners onbereikbaar gemaakt.

Als gevolg van de haatcampagnes die vanuit Kiwifarms werden opgezet, pleegden de voorbije jaren minstens drie slachtoffers zelfmoord. Een tweet van Clara Sorrenti over deze belangrijke overwinning ging in geen tijd viraal. Het nieuws over de blokkering zorgde voor grote opluchting binnen de LGBTQ-gemeenschap.

https://twitter.com/keffals/status/1566921249036681217?s=21&t=NfAxX7MqVADQ3gsnwvXpFQ

Bron: BNNVARA, NBC News

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.