In een pamflettenactie aan een aantal Gentse schoolpoorten haalt Vlaams Belang bij de lancering van het nieuwe schooljaar alweer uit naar wat de extreemrechtse partij “linkse praatjes” noemt. “Stop linkse taal in ons klaslokaal”, schrijft de partij van Tom Van Grieken die uithaalt naar leerkrachten die de school zouden misbruiken als “indoctrinatiekamp met vooraan de eerste de beste woke multicultuurgoeroe”.

Verklikken

Telkens weer komt het erop neer leerkrachten die in hun lessen – geheel en al in overeenstemming met leerplannen en eindtermen – thema’s aan de orde brengen die racisme, discriminatie, gendergelijkheid etc. aankaarten, gestigmatiseerd en zelfs bedreigd worden. De partij heeft daar een lange traditie in die teruggaat tot 1989 toen de Vlaams Blok-Jongeren een klikcampagne opzetten tegen “linkse leer-raars” (sic). Toen vroeg de partij ook melding te maken als er in een school een “antiracistisch project” werd georganiseerd. Je moet volgens extreemrechts racisme tolereren en het zeker niet bekampen. Of als er verteld werd dat “neonazisme opnieuw de kop opsteekt”, want ook dat moet je volgens extreemrechts tolereren.

Of de racistische partij nu naar de naam Vlaams Blok dan wel Vlaams Belang luistert veranderde niks aan deze praktijken. Het enige verschil is dat de eerste wettelijk veroordeeld werd voor racisme en de doorstart van de eerste partij nog steeds niet. Ook in 2021 riepen de Vlaams Belang-Jongeren scholieren op “linkse taal” in de klas via een contactformulier te melden. Zonder dat melders dit wisten, stuurde in alle cynisme de extreemrechtse partij deze meldingen door naar Unia wat neerkwam op een flagrante schending van de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens.

Bedreigen

Met deze acties tracht Vlaams Belang uiteraard het gehele lerarenkorps te intimideren. “Links” heeft immers niet het monopolie over racismebestrijding en fatsoenlijke democraten van welke signatuur ook konden en kunnen zich zorgen maken over uitingen van neonazisme. Dat was onlangs nog het geval bij het uiteindelijk getorpedeerde voornemen van IJzerwake om onder de benaming Frontnacht neonazistische bands in Ieper te laten optreden. Tot het verbieden van dit optreden werd door Het Observatorium al in mei opgeroepen.

Maar er zijn ook de openlijke bedreigingen. Bij aanvang van vorig schooljaar was het de VB-voorzitter zelf die op TikTok een filmpje postte waarin hij uithaalde naar “linkse leerkrachten en proffen die hun multiculturele onzin te pas en te onpas in hun lessen trachten te verwerken”. Deze leerkrachten zou “in 2024 de rekening gepresenteerd worden”, klonk het onheilspellend uit de mond van de door sommigen ooit salonfähig geachte Van Grieken. Hiermee versterkte Van Grieken voluit de toen opgerichte en hogervermelde kliklijn van zijn jongerenorganisatie.

Tanguy is weg. Tom doet verder.

Intimidatie en bedreigingen kunnen best serieus genomen worden. In 2005 organiseerde Vlaams Belang – amper een jaar nadat het van naam veranderde wegens een juridische veroordeling – eveneens aan de Gentse schoolpoorten een pamflettenactie. De partij wilde de “leugens” hekelen die over haar zouden verteld worden in de lessen. Een leerkracht Frans van de middelbare school Visitatie Mariakerke die tegen deze actie protesteerde, werd het mikpunt van de extreemrechtse partij. Vlaams Belanger Tanguy Veys, plukte een foto van de leerkracht van de schoolwebsite en plaatste die op zijn eigen website.

Vreemd genoeg verklaarde men zich “machteloos” tegen deze fascistoïde praktijken: de privacywetgeving was toen ook nog niet wat ze later is geworden.

Tanguy Veys was toen niet aan zijn proefstuk. In 2001 werd deze Vlaams Belanger veroordeeld tot effectieve gevangenisstraf voor slagen en verwondingen aan een student, een straf die in beroep werd opgeschort. Een jaar na zijn hetze tegen de leerkracht Frans riep hij op om de e-mailadressen te bestoken van de artiesten die het 0110-initiatief ondersteunden. 0110 was een gratis festival in verschillende steden “voor verdraagzaamheid en tegen racisme, tegen extremisme, tegen zinloos geweld”. Tal van bekende en minder bekende artiesten schraagden dit initiatief.

De waarden die ze wilden uitdragen waren een doorn in het oog van Tanguy Veys en zijn partij. Dat zijn ze vandaag nog steeds. Ze worden door extreemrechts verpakt als “linkse taal” of “woke-onzin”.

En Veys? Oh, die verhuisde later naar Blankenberge. Bleef zich agressief gedragen, in die mate dat de politie in de gemeenteraad moest tussenkomen. Naar verluidt werd dit gewezen parlementslid door zijn partij buitengegooid. Veys is weg. De klik- en intimidatiecampagnes gaan onverstoord verder.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.